Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gradi se geto

Novi Berlinski zid u Brazilu: Dijele bogate od siromašnih?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti Rio de Janeria odlučile su sagraditi betonski zid kako bi spriječile širenje sirotinjske četvrti prema šumama koje okružuju ovu svjetski poznati turističku destinaciju. No takav potez izazvao je burne reakcije među brojnim civilnim udrugama koje vlasti optužuju za segregaciju.

Izgradnja je započela u dvije sirotinjske četvrti na jugu grada. Jedna od njih je zloglasna Morro Dona Marta, unutar koje policija nastoji kontrolirati nagli porast kriminala i sukoba među bandama. Vlasti su izjavile kako se zid gradi kako bi se sačuvala tropska šuma, no kritičari smatraju da je takav potez čista diskriminacija čime se još više naglašava ionako duboka podjela između bogatih i siromašnih u Brazilu.

Pročitajte i ovo U Maksimirskoj se tijekom radova urušio zid Novi incident FOTO Drama u Zagrebu: U Maksimirskoj se urušio zid Slika nije dostupna Visoka razina zagađenja Rio de Janeiro: Tisuće uginulih riba na lokaciji Olimpijskih igara

Na takve argumente vlasti odgovaraju kako će ove mjere samo poboljšati život stanovnika sirotinjskih četvrti. Do kraja godine plan je izgraditi skoro 11 kilometara zida koji će ograđivati 19 četvrti. Cijena projekta iznosi oko 17 milijuna dolara, a namjera je premjestiti 550 kućanstava. Maria das Gratas Martins koja je rođena u jednoj takvoj četvrti nada se kako će je vlada premjestiti u bolju kuću nakon izgradnje zida. 'Rekli su nam da će poslije dovršetka zida izgraditi i kuće za sve nas koji živimo u ovako lošim uvjetima. Stoga smatram da je ovo dobra stvar', dodaje Maria.

Tijekom kišnih razdoblja mnoge kolibice i straćare nestanu pod navalama poplava ili odrona zemlje. Tijekom zadnjih par desetljeća, u Riu su niknule tisuće kolibica nakon što su milijuni imigranata iz unutrašnjosti zemlje stigli u grad u potrazi za poslom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene