Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nizozemci žele doskočiti egoizmu

Postavili im panoe da gledaju svoju sramotu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemska je vlada postavila na najprometnijim prometnicama goleme interaktivne panoe na kojima se građani mogu vidjeti kako samo stoje i bulje dok se pred njihovim očima odvija nasilan sukob. Tako ih žele potaknuti na reakciju u stvarnosti.

Nizozemski javni radnici nerijetko se susreću s agresijom ili čak nasiljem i to dok redovito obavljaju svoj posao. A za to vrijeme ostali Nizozemci samo prolaze i radije se ne miješaju u tuđe prepirke. Kako bi barem malo utjecala na njihovu svijest, Nizozemska je vlada postala kreativna i postavila velike interaktivne panoe. Na taj način žele kod Nizozemaca potaknuti da se sljedeći put zauzmu za svoje javne radnike, prenosi Popular Science.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

Interaktivni panoi se nalaze iznad displeja na krcatim prometnicama u Amsterdamu i Rotterdamu. Pokazuju stvarno stanje na ulicama ispod panoa. Svi koji prolaze tim prometnicama mogu se vidjeti na ogromnim ekranima, ali iako je prostor ispred njih prazan, na ekranu se odvija napeti sukob dok oni istovremeno samo stoje i bulje.

Ideja je da se građane više ili manje posrami zbog njihove neaktivnosti kada vide nasilni sukob na licu mjesta. Ovako građani vide sebe kako izgledaju kada ignoriraju nepravdu koja se događa pred njihovim očima. Vlada se nada da će izazvati osjećaj odgovornosti i spremnosti na pomoć napadnutoj žrtvi. Neovisno o tome da li će polučiti određene rezultate, tehnologija na nizozemskim ulicama je već odgovorna za okretanje mnogih glava na cesti. Čini se da je ubacivanje u uvećanu stvarnost bez upozorenja za mnoge ipak grozan osjećaj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene