Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arheolozi oduševljeni

Najveća podvodna špilja na svijetu otkriva tajne izumrle civilizacije: "Našli smo brojne dokaze..."

Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters)
Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters)
Aktualno Galerija Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters) Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters) Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters) Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters) +0 Podvodna spilja u Meksiku (Screenshot Reuters) Galerija 1/3 >>
Velika podvodna špilja za koju se vjeruje da je najveća takva na svijetu baca novo svjetlo na drevnu civilizaciju Maja. Naime, arheolozi su pronašli drevne artefakte, životinjske i ljudske kosti koji će im pomoći doći do novih saznanja o ovom indijanskom narodu.

Špilja koja se prostire na oko 347 kilometara nalazi se u blizini plaže Tulum. Podvodni arheolog Guilleromo de Anda s meksičkog Instituta za antropologiju i povijest (INAH), vjeruje kako će istraživanje spilje pomoći u razumijevanju razvoja bogate kulture Maja prije dolaska španjolskih osvajača.

"Da bismo bolje razumjeli sve što se dogodilo u tom davnom vremenu, volio bih da pronađemo odgovore o tome kako su dolazili do hrane, što su jeli, kako su preživljavali, kakav je bio njihov odnos prema životinjama... Iznad svega, volio bih da pronađemo dokaze o njihovim prvim ritualima", kazao je De Anda, dodajući da je novootkrivena špilja poput knjige, i to tisuće godina stare.

Podvodna špilja prepuna je drevnih artefakata poput savršeno očuvanih keramičkih vaza koji će istraživačima pomoći da otkriju nove detalje o majanskoj kulturi. U špiljama su pronađeni ostaci izumrlih biljnih vrsta, ostaci divovskih ljenivaca i tigrova, kao i ljudske kosti.

Špilja je stara više od 10.000 godina, a zapravo povezuje dvije masivne mreže poplavljenih tunela – San Actun i Dos Ojos u Tulumu, u Meksiku.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati El Castillo, hram posvećen majanskom božanstvu Kukulkanu u drevnom gradu Chicken Itza (Foto: Guliver/Thinkstock) Namjerno zatrpan Pronađen ulaz u podzemni svijet Maja? Počinje iskopavanje tajnog tunela ispod piramide

Prepuna je drevnih artefakata poput savršeno očuvanih keramičkih vaza koji će istraživačima pomoći da otkriju nove detalje o majanskoj kulturi. U špiljama su pronađeni i ostaci izumrlih životinjskih vrsta, ostaci divovskih ljenivaca i tigrova, kao i ljudske kosti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene