Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tragovi jedva vidljivi

Što se događa godinu dana nakon katastrofe u Meksičkom zaljevu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo je godinu dana prošlo od najveće naftne katastrofe u povijesti SAD-a, koja se dogodila eksplozijom naftne platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu.

Podsjetimo, 20. travnja (na sutrašnji dan) dogodila se spomenuta naftna katastrofa, nakon koje je u Meksički zaljev isteklo 674 milijuna litara nafte, a danas znanstvenici procjenjuju opće stanje Zaljeva, koji na prvi pogled izgleda kao da se njegov morski život vratio u normalu, piše AP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Katastrofa mogla biti spriječena Radnik BP-a: Znali smo tjednima za kvar na platformi Slika nije dostupna Još uvijek istječe Kupola na bušotini smanjila istjecanje nafte

Ipak, znanstvenici priznaju kako će trebati proći još puno više vremena kako bi se vidjele pune posljedice koje je naftna mrlja ostavila na ekosistem i ekonomiju juga SAD-a. Letom iznad mjesta na kojem je prije godinu dana bila platforma Deepwater Horizon i područja koje je mjesecima izgledalo devastirano naftnom mrljom, posljedice su jedva primjetne.

Neistreniranom oku promijene ekosustava nisu vidljive, a još manje tragovi incidenta tako velike magnitude, no neki od znanstvenika ipak vide posljedice i ne slažu se kako se sve vraća u normalu. Dr. Paul Sammarco sa sveučilišta Louisiana, pregledao je najnovije snimke podmorja u zaljevu i dok je vidio da života dolje ima, primijetio je kako su veće ribe gotovo u potpunosti nestale.

'Nisam vidio veću ribu, osim možda jedne. Ono što sam vidio jest puno manje ribe, koje odaju dojam živosti i to je dobro. No čini se kao da je starija i veća riba jednostavno nestala', istaknuo je Sammarco.

Vjerojatno će proći godine dok se ne otkrije tko je u pravu, ali u međuvremenu druga područja Meksičkog zaljeva pokazuju definitivne znakove oporavka. Neki američki hotelijeri već sad bilježe rekordan booking za nadolazeću sezonu, koji nadilazi i onaj iz 2009., odnosno godinu dana prije katastrofe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene