Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrtoglave investicije

Megalopolis za 42 milijuna ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gradski urbanisti u južnoj Kini prostrli su plan u kojem bi spojili devet gradova oko delte rijeke Pearl.

U područje provincije Guangdong izgradilo bi se više od 40 tisuća četvornih kilometara izgradive površine 26 puta veće od Londona. Kako piše britanski Telegraph, projekt vrijedi desetinu cjelokupne godišnje kineske ekonomije. Samo u sljedećih šest godina krenut će 150 infrastrukturnih projekata u vezi transporta, energije, vode i telekomunikacijskih mreža vrijednosti oko 190 milijardi funti. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Putnicima nije smiješno Neviđena greška strojovođe vlaka zvuči kao da je ispala iz vica: "Ovo se nikad nije dogodilo" Željeznički tunel ispod La Mancha Prekinut željeznički promet Zbog iznenadnog štrajka ugroženi planovi milijunima putnika: "Preporučujemo odgodu putovanja"

>> Forbesov popis: Brojem bogataša (128) Kina sustiže SAD

>> Kina najveći zagađivač svemira

Također, megalopolis će biti povezan s obližnjim Hong Kongom brzim vlakom. Projektantima je glavni cilj olakšati život ljudima u regiji koji će ujedinjenjem moći slobodno putovati te u cijelom području koristiti istu zdravstvenu zaštitu. Također, u novom megalopolisu, kome još nisu smislili službeni naziv, telekomunikacijske usluge će biti jeftinije za 85 posto, a planiraju poboljšati i školstvo.

Projekt Bohai - 260 milijuna stanovnika

No Kini kraj nije tu, do kraja desetljeća u drugim djelovima zemlje planiraju napraviti zone u kojima će živjeti 50 ili čak 100 milijuna ljudi. Štoviše, na sjeveru oko Pekinga i Tianjina gradi se super urbano područje poznato kako Bohai čija bi se populacija mogla popeti na vrtoglavih 260 milijuna ljudi. Proces stvaranja je već započeo povezivanjem dva grada brzom željeznicom kojom se 120 kilometara prijeđe za manje od pola sata.

Procjenjuje se da će Kina u sljedećih pet godina u svoju infrastrukturu uložiti više od 685 milijardi funta, a još 370 milijardi na razvoj brzih željeznica i prijevoza općenito.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene