Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki remake

Das ist Valter - Kinezi snimaju remake jugo klasika!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Partizanski ilegalac po kojemu je 1972. godine snimljen kultni ratni film "Valter brani Sarajevo" ponovo će dospjeti na filmska platna, možda već iduće godine, u remakeu čiju će izvedbu financirati Kinezi, najavili su u četvrtak bosanskohercegovački, hrvatski i kineski predstavnici uključeni u cijeli projekt.

"Ja sam u Sarajevu tek drugi put, no ovaj je grad u mom srcu već 40 godina", kazao je novinarima direktor tvrtke China Star Media Bing Xiang. Kao i stotine milijuna ostalih Kineza Xiang je 70-ih godina gledao "Valtera" i taj je film na njega ostavio dubok dojam, što ga je navelo na sudjelovanje u projektu remakea.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odustao ponuditelj Odbijena žalba Kineza, HAC ide u novi natječaj za 17,5 km autoceste na koridoru Vc Derbi u Opuzenu (Foto: LIKEmetkovic.hr) - 1 provokacija transparentom Utakmicu između trećeligaša u Opuzenu pratili i Kinezi, bilo posla i za policiju

"U Kini živi milijarda i 300 milijuna ljudi. Barem polovica njih gledala je film 'Valter brani Sarajevo' ", kazao je Xiang dodajući kako je prikazivanje tog filma u Kini bio iznimno velik događaj.

FOTO Meteor eksplodirao iznad Sarajeva, 30 kilometara od tla!

Romansirana priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tijekom Drugog svjetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću, koji je poginuo 6. travnja 1945. tijekom završnih borbi za oslobođenje grada, među najgledanijim je filmovima ikada u Kini, a Velimir Bata Živojinović, koji igra naslovnu ulogu u filmu Hajrudina Šibe Krvavca, svojedobno je bio najpopularnija osoba u toj zemlji upravo zbog ove uloge.

No Kinezi su se zapravo samo uključili u projekt kojega je još 2008. godine inicirao hrvatski "Jadran film" zajedno s Filmskim centrom iz Sarajeva. Direktor "Jadran filma" Vinko Grubišić kazao je kako je postojao cijeli niz razloga za takav pothvat.

"Motivi su bili višestruki. Prvi i osnovni, osim sustava vrijednosti koji se nama sviđa, je i da vratimo bosanskohercegovačku kinematografiju ali i 'Jadran film' na velika vrata u svjetsku kinematografiju", kaže Grubišić istučući kako je u konačnici rezultat ispao i bolji od očekivanog jer se uspostavom suradnje s kineskim partnerima ušlo na "najveću moguću pozornicu".

Za Grubišića je sve ovo zapravo povratak korijenima "Jadran filma". "Mi moramo svoje ideje, svoje projekte i svoje 'robne marke' plasirati na svjetsko tržište", kaže Grubišić. Adi Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo, ujedno pravnog sljednika Bosna filma koji je producirao "Valtera" 1972. godine, nije želio otkriti ime kandidata za "novog Valtera" ističući kako je odabir glumaca kao i drugog osoblja još u tijeku.

Izvjesno je samo da će glumci biti iz BiH kao i da će redatelj novog filma biti Kinez, ali i da će China Star Media te Hong Kong Satellite TV International Media Group u cijeli projekt uložiti najmanje sedam milijuna eura.

Iako je naizgled riječ o nevelikom iznosu Bakrač drži kako je to za lokalne uvjete izniman uspjeh. "Pa kod nas se filmovi snimaju za manje od milijun eura", kazao je za Hinu Bakrač. Prema postignutom dogovoru, najmanje pet milijuna eura od planiranog iznosa bit će utrošeno u samoj BiH gdje će se i odvijati snimanje. Zajednički je cilj, kako ističe Bakrač, u realizaciji remakea ostati što bliži osnovnoj formi i klasičnoj dramaturgiji filma iz 1972. godine.

Direktor China Star Media podsjeća kako je Kina zemlja u ekspanziji u kojoj raste standard, ulaže se diljem svijeta pa tako i u projekte kulture uključujući filmsku industriju te je sudjelovanje u snimanju novog "Valtera" s komercijalnog stajališta logičan izbor. No u svemu je ipak važniji bio sasvim drugačiji motiv, otkriva kineski filmaš, dodajući kako mladi u Kini danas često zaboravljaju na stvarne životne izazove te da stoga želi da novi 'Valter brani Sarajevo' probudi novu generaciju na način na koji je probudio njegovu. Za njega je filmski Valter iz 70-ih godina prošlog stoljeća "simbol kakav je i danas potreban".

No samo će Sarajevo novi filmski život svoje legende dočekati uz jedva vidljive naznake da je Valter nekada postojao. U tom su gradu zadržali tek jednu ulicu koja nosi njegovo ime, osnovna škola koja se zvala "Vladimir Perić Valter" 1996. je preimenovana, a spomen-ploča postavljena na mjestu Valterove pogibije danas je jedva vidljiva jer je prikrivaju stolci i tende jednog kafića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene