Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrište, viču i pjevaju psalme...

Jeruzalemski sindrom - Koga pogađa i kako?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeruzalem je jedan od najstarijih gradova i privlači iznimno velik broj posjetitelja.

Milijuni hodočasnika širom svijeta godišnje dolaze u Jeruzalem, a predivne građevine i relikvije oduševljavaju i turiste. Međutim, neobično ponašanje pojedinih posjetitelja potaknulo je psihijatre na proučavanje posebnog stanja u koje znaju zapasti. Stanje su nazvali Jeruzalemski sindrom.

Pročitajte i ovo Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

Ovaj sindrom najčešće se odnosi na hodočasnika koji se identificira s nekom od vrhovnih figura religije kojoj pripada, piše Jewish Virtual Library.

Doktor Pesah Lichtenberg, voditelj psihijatrijskog odjela u bolnici Hercog u Jeruzalemu nerijetko susreće ovakve slučajeve.

''Jeruzalemski sindrom pogađa hodočasnike i turiste tako što im stvara dojam intenzivne svetosti nakon koje osoba pogođena ovim sindromom misli da joj se nešto značajno dogodilo. Jeruzalemski sindrom stvara iluziju spasenja duše i odmah zatim, osoba koja pati od ovog sindroma, osjeća potrebu učiniti svijet boljim mjestom i to gotovo mesijanski pokušava ostvariti, što može uzrokovati probleme'', rekao je Lichtenberg.

On dodaje da od ovog poremećaja najčešće pate osobe koje su prije dolaska u Jeruzalem imale psihičke problema, ali u rijetkim slučajevima može se dogoditi da i potpuno zdrav čovjek tvrdi za sebe da je Isus nakon nekoliko dana provedenih u Jeruzalemu.

Jeruzalemski sindrom prvi je otkrio doktor dr. Yair Bar El, direktor Psihijatrijske bolnice Kfar Shaul u Izraelu. Po njegovoj studiji simptomi se mogu javiti već drugog dana boravka u svetom gradu, a najveći broj oboljelih su Britanci i Amerikanci.

Prvi simptomi su anksioznost, osjećaj izoliranosti i potreba za stalnim ritualnim pročišćenjem.

U velikom broju slučajeva oboljeli počinju nositi hotelske plahte kako bi oponašali biblijsku odoru. Novo ''odijelo'' je često povezano i s proricanjem po ulicama Jeruzalema. Nerijetko vrište, viču i pjevaju psalme ili naglas čitaju odlomke iz Biblije, pojasnio je doktor Bar El.

Kaže da je liječio "više desetaka Isusa Krista, dvije djevice Marije i jednog Samsona".

''Jeruzalem privlači milijune vjernika. Pojedini su mentalno bolesni, dok neki imaju snažna religijska uvjerenja'', rekao je dr. Bar El.

Prema britanskom ''Journal of Psychiatry'' postoje tri tipa Jeruzalemskog sindroma:

- Tip I: Osobe kojima je ranije postavljena dijagnoza psihičkog poremećaja.
- Tip II: Osobe koje nisu mentalno bolesne, ali imaju poremećaj ličnosti praćen opsesijom idejama.
- Tip III: Psihički zdrave osobe koje su doživjele psihotične epizode tijekom boravka u svetom gradu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene