Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čista znanstvena fantastika

Hiperosničan, stealth i naoružan laserima: Ovo je vizija novog američkog ubojitog zrakoplova 6. generacije

F/X (Foto: YouTube)
F/X (Foto: YouTube) Foto: Youtube
Amerikanci imaju plan i do 2030. godine planiraju u službu uvesti 6. generaciju ratnih zrakoplova, hipersoničnih sposobnosti i naoružanih laserima.

U sklopu svoje inicijative "znanost i tehnologija 2030", američko ratno zrakoplovstvo objavilo je video koji prikazuje koncept i njihovu viziju američkog ratnog zrakoplova 6. generacije. Zasad se o tom projektu zna da se samo zove F/X, a ako je vjerovati viđenom na videu, bit će naoružan i ubojitim laserom, sposobnim uništiti neprijateljske letjelice, prenosi Business Insider.

Pročitajte i ovo F-22 Raptor (Foto: Arhiva/AFP) Rusija i Kina "na ciljniku" Američko ratno zrakoplovstvo sprema radikalan zaokret i nešto veliko do 2030. godine Slika nije dostupna Zabrinjavajući podaci U Hrvatskoj ponovno u porastu trend koji ugrožava živote pilotima i putnicima zrakoplova

Pretpostavlja se i da će američki ratni zrakoplov 6. generacije imati veći dolet, veću nosivost naoružanja te da će se moći mijenjati način operiranja iz bespilotne letjelice u klasičnu letjelicu s pilotom u kokpitu.

Nagađa se da će moći letjeti i hipersoničnim brzinama, kao da će moći nositi i hipersonično naoružanje.

Ipak, američko ratno zrakoplovstvo nije odabralo tvrtku koja će biti zadužena za izradu tog zrakoplova, no nadaju se kako bi ga se moglo pustiti u službu oko 2030. godine.

"Kako bismo obranili Ameriku, trebamo vašu pomoć u pametnijim i bržim inovacijama. Naši ratni zrakoplovi ovise o našoj sposobnosti da brobu držimo nepravednom i mi ćemo to i napraviti", stoji na stranicama Istraživačkog labratorija američkog ratnog zrakoplovstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene