Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozija naftne platforme

Godišnjica katastrofe: 'Bila je to najgora godina našeg života'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godinu dana od eksplozije naftne platforme u Meksičkom zaljevu SAD se još bori s posljedicama najgore ekološke katastrofe u svojoj povijesti.

Vlasnik bušotine, britanski BP štete procjenjuje na više od 40 milijardi dolara. Dio tih troškova sada pokušava prebaciti i na tvrtke koje smatra suodgovornima za katastrofu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za katastrofu u Meksičkom zaljevu BP će priznati pogrešku, ali ne i veliki propust Slika nije dostupna Jedna od dvije pukotine Video: Podvodno istjecanje nafte u Meksičkom zaljevu

Naftnu platformu Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu prije godinu dana potresla je snažna eksplozija. Poginulo je 11 ljudi, a nafta je počela nekontrolirano istjecati u more. Procjenjuje se da je u sljedećih 85 dana iscurilo i do 800 tisuća tona nafte. Zagađene su stotine kilometara obale.

>> 'Do katastrofe u Meksičkom zaljevu došlo je zbog štednje'

>> SAD tuže britansku tvrtku zbog naftne mrlje

>> Gdje je završila nafta iz Meksičkog zaljeva?

'Valovi oslobađaju nešto od te nafte koja je još raspršena u moru. Ona se pojavljuje na obali. Ekipe i dalje čiste tu naftu. Obalna straža ih nadgleda, a BP ih plaća. Na obali se još pojavljuju masne mrlje i kuglice katrana', rekao je guverner Louisiane Bob Jindal.

Posljedice istjecanja golemih količine nafte na okoliš do danas nisu potpuno poznate. Ne zna se ni učinak milijuna litara kemikalija bačenih u more radi njezine razgradnje. Iako priobalne močvare i dalje umiru, ipak se čini da se najgori scenarij nije ostvario. Znanstvenici tvrde da su mikrobi razgradili većinu nafte koja je ostala u moru. Također, zabrana ribolova u velikom dijelu Meksičkog zaljeva omogućila je obnovu populacije nekih vrsta. Velike štete pretrpjelo je zato ribarstvo i turizam.

BP tužio suvlasnika platforme i proizvođača ventila

'Bila je to vjerojatno najgora godina našeg života. Trideset godina rada otišlo je u nepovrat jer netko nije znao kako se vodi posao. Osjećam se kao budala. Nisam to očekivao. Ne možete uvijek tražiti što se loše može dogoditi', rekao je Dean Blanchard, vlasnik Dean Blanchard Seafooda.

Vlasnik bušotine, britanski BP već je isplatio milijarde dolara odštete. Sada tuži one koje smatra suodgovornima, vlasnika platforme, Transocean te proizvođača ventila koji je trebao spriječiti  istjecanje nafte, Cameron International.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene