Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Kulturni skandal'

Glazbenog kritičara ispljuskala pjesnikinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sloveniju trese pravi 'kulturni skandal' zbog strastvena obračuna na pješačkom prijelazu u središtu Ljubljane, u kojemu su u ponedjeljak sudjelovali poznata pjesnikinja, čije pjesme djeca uče u školi napamet, i urednik kulturne rubrike vodećega slovenskog dnevnog lista.

Urednik rubrike za kulturu ljubljanskog 'Dela' Marijan Zlobec izjavio je da ga je vrsna, ali ekscentrična pjesnikinja Svetlana Makarovič u ponedjeljak napala na pješačkom prijelazu blizu ljubljanske palače pravde, pri čemu ga je pljuvala i pljuskala, tako da su mu na asfalt pale naočale, a usput ga je i vrijeđala, nazivajući ga 'gnjidom'. 'To je stvar za psihoanalitičare, a ne za kritičare', rekao je Zlobec, komentirajući pjesnikinjin napad kojemu je povod, navode slovenski mediji, bila jedna njegova stara kritika u kojoj je napao osobnost i mušičavost proslavljene pjesnikinje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MOTIV NEPOZNAT Pucnjava na Jarunu: Izrešetao balkonska vrata obitelji dok su bili u stanu, policija ga traži Slika nije dostupna nema elemenata kaznenog djela Jutros u Zagrebu na tri različite lokacije pronađena tijela mrtvih osoba

Svetlana Makarovič dobitnica je najviših slovenskih državnih nagrada, a predsjednik države Danilo Tuerk ove joj je godine dodijelio i posebnu medalju časti za životno djelo. Međutim, ona je 2000. s čudnim i ne svima jasnim obrazloženjem odbila primiti najviše priznanje, državnu Prešernovu nagradu, i to na samoj svečanosti dodjele kad to nitko nije očekivao.

'Nagradu svečano odbijam jer dolazi iz prljavih ruku', rekla je pri pokušaju uručenja nagrade, te tako izazvala velik kulturni skandal jer tako nešto do ta da nije bilo doživljeno. Poslije je tumačila da se nagrade odrekla jer ju je te godine dobio i manje poznat likovni umjetnik za mozaik koji je napravio u vatikanskoj crkvi, što pjesnikinja ljevičarskog usmjerenja nije mogla podnijeti. Iako se bavi uglavnom glazbenom kritikom, osobito operom, Zlobec je prije devet godina takav način odbijanja počasti nazvao 'osobnom jednočinkom' slavne pjesnikinje, dodavši da to nije učinila iz iskrenih umjetničkih pobuda nego u želji za samopromocijom. Napad na ulici Zlobec pak tumači kao zakasnio i nerazumljiv čin osvete.

Pjesnikinja pak drukčije tumači izgred. 'Zlobec zna zašto sam ga ispljuskala. Te sam pljuske čuvala devet godina jer je njegov tekst bio ispod kritika dostojnih žutog tiska. Pljuske su bile dobro osmišljeno autorsko djelo puno poezije. Dama u godinama kao što sam ja ne digne ruku samo tako', naveli su u utorak slovenski mediji pjesnikinjine riječi.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene