Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokaz kineskog rasta

FOTO Zapanjujuća transformacija: Od gradića do megalopolisa u 30 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski grad Shenzhen svjetski je fenomen, a da je netko rekao ljudima sa zapada kako će taj grad u 30 godina postati svjetski rekorder, mnogi bi se zasigurno smijali.

Godine 1979. kineski premijer Deng Xiaoping proglasio je Shenzhen posebnom ekonomskom zonom, što je značilo da će to područje biti imuno na striktni komunistički režim te zemlje, za razliku od ostatka zemlje, odnosno da privatne tvrtke imaju punu slobodu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ulične utrke FOTO Izgorio u '60 sekundi': Evo što je ostalo od Lamborghinija Slika nije dostupna Novo istraživanje Zapošljavanje mladih majki pomaže u povećanju produktivnosti

O nevjerojatnoj transformaciji tog grada svjedoči amaterski fotograf Leroy W. Demery Jr., koji ga je posjetio 1980. godine.

'Moj prvi posjet Kini bio je 17. srpnja 1980. godine kad sam se priključio poludnevnom posjetu posjetu putem putničke agencije iz Hong Konga. Rezervacije su bile jednostavne, a cijena razumna. Bao'an okrug, koji ima povijest koja datira 1.700 godina unazad, preimenovan je u Shezhen City u siječnju 1979. godine', priča Demery, koji je svoje fotografije objavio na Flickru, a prenosi Business Insider.

' U to vrijeme populacija grada bila je 300.000. Broj stanovnika urbaniziranog dijela bio je svega 20.000, a površina urbaniziranog područja iznosila je svega tri kvadratna kilometra. Uspostava posebne ekonomske zone, koja je odobrena u kolovozu 1980., mjesec dana nakon mojeg posjeta, nije pokazivala znakove skore promjene', dodao je Demery.

Shenzhen danas ima nevjerojatnih 12 milijuna stanovnika i gradski proračun od 79,6 milijardi dolara, a 1980. je imao svega 20.000 stanovnika na 3 kvadratna kilometra! Tada su stanovnici hodali po prašini, vozili bicikle i motorno vozilo gotovo da nije bilo na vidiku u tom gradu.

Danas taj grad ima najveću tvrtku na svijetu - Foxconn, jednu od najvećih luka i svoju burzu. Shenzhen je danas najbrže rastući grad na planeti. naprosto je nevjerojatno to što su Kinezi napravili u samo 30 godina. Pogledajte galeriju i upitajte se biste li vjerovali da vam je netko rekao da će taj neugledni gradić iz 80-ih godina prošlog stoljeća postati ovakav megalopolis?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene