Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što kažu građani EU?

Euro slavi deseti rođendan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajednička europska valuta u proteklom desetljeću nikada nije bila na većem iskušenju. Njemačka kancelarka i francuski predsjednik najavili su svoj prvi sastanak u ovoj godini, a Italija je krenula u štednju. Prve su rezove građani koji su prije deset godina lire zamijenili eurom već osjetili.

Nova godina - više cijene. Talijanske tržnice, obično pune kupaca nakon blagdana, poluprazne. Država štedi, smanjuje mirovine, povećava porez na imovinu, skuplji su struja, plin, gorivo. ‘Bit će nam kao prije 50 godina kad nitko nije imao novca. Natočio sam za 20 eura, a to će mi trajati samo do večeras’, kaže stanovnik Rima Massimiliano Munari.

Pročitajte i ovo Euro - 3 13 mjeseci Život uz euro nekima zvuči kao iz bajke, a drugima kao iz vica: Tko je napunio blagajnu, a tko preživljava? Andrej Plenković "Pišu budalaštine" Plenkovića naljutilo pitanje o Hrvoj Šipek i Turudiću: "Pa to su gluposti da ne mogu biti gluplje"

Italija je jedna od zemalja teško uzdrmanih dužničkom krizom. Zemalja u kojima će svaki građanin ove godine na svojim leđima osjetiti posljedice borbe za izlazak iz krize i spas eura.
Silvestarske noći 2002. bilo je idlično. Slavilo se uvođenje zajedničke europske valute u 12 zemlja Unije. Mijenjale su se marke, franci, lire. Desetljeće poslije mnogi se pitaju je li euro bio blagoslov ili teret.

‘Dobro je zbog putovanja jer kad idete primjerice u Španjolsku ili Italiju koristite istu valutu. Ali istina je, što kažu i u drugim zemljema: uvođenjem eura porasli su troškovi života’, kaže stanovnica Pariza Marie Herebert.

‘Ne brinem se zbog eura. Postoje teškoće, velike teškoće, vlade moraju dobro obaviti svoj posao, ali ne brinem se’, kaže Franz Emmerling, stanovnik Münchena.

Za 332 milijuna ljudi euro je svakodnevica. U godinu dana tražeći spas za njega europski su čelnici održali niz povijesnih i sudbonosnih samita, za sada ništa od toga nije dalo očekivane rezultate.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene