Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstariji pas

Bobijev rekord doveden u pitanje: Iz Guinnessovog svjetskog rekorda proveli reviziju

Portugalski mastif, ilustracija
Portugalski mastif, ilustracija Foto: Getty Images
Guinnessov svjetski rekord proveo je reviziju o najstarijem psu na svijetu i naišao na neke prepreke pri dokazivanju starosti dosadašnjeg rekordera.

Revizija koju je proveo Guinness svjetski rekord više ne može sa sigurnošću potvrditi da je Bobi, portuglaski mastif iz Conqueirosa u Portugalu, koji je uginuo u listopadu 2023. godine i dalje najstariji pas na svijetu.

Voditelj zapisnika GSR-a koji je i proveo reviziju Mark McKinely rekao je da im je veoma stalo do toga da osiguraju preciznost i integritet svih nositelja rekorda. "S obzirom na zabrinutost veterinara i drugih stručnjaka, kako javnih tako i privatnih te rezultata koje su polučila istraživanja određenih medija, smatrali smo bitnim pokrenuti reviziju Bobijevog rekorda", objasnio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Užas u njemačkoj školi: Učenik nožem napao kolege, mediji objavili da ima mentalne probleme

"Najvažniji među Bobijevim dokazima bili su podaci o mikročipu dobiveni iz baze podataka portugalske vlade, SIAC, za koji se pokazalo da, kada je čipiran 2022., nije zahtijevala dokaz o starosti za pse okoćene prije 2008. Uz dodatnu veterinarsku izjavu kao dokaz za Bobijevu dob koja je također u obzir uzela podatke mikročipa, ostali smo bez konačnog dokaza koji može definitivno dokazati Bobijevu starost.

Bez ikakvih uvjerljivih dokaza koji su nam trenutno dostupni, Bobija jednostavno ne možemo i dalje smatrati rekorderom i iskreno tvrditi da održavamo visoke standarde koje smo sami postavili", rekao je.

Pročitajte i ovo Dijete je zaprimljeno u osječku bolnicu zbog sumnje na trovanje u Osijeku Dijete se otrovalo u kupaonici, policija istražuje okolnosti

Govoreći o tome tko bi mogao biti novi rekorder, McKinely je rekao da će trebati neko vrijeme prije nego što uvođenje mikročipova u cijelom svijetu uhvati korak s posjedovanjem kućnih ljubimaca, osobito starijih.

O provođenju revizije te razlozima obaviješten je i Bobijev vlasnik, piše GSR.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene