Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush pomilovao Libbyja i razljutio demokrate

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush svojim je pomilovanjem poštedio bivšeg dužnosnika Bijele kuće Lewisa "Scootera" Libbyja služenja zatvorske kazne i time razljutio demokrate koji su ga odmah optužili za zloupotrebu vlasti.

Desno krilo Republikanske stranke vršilo je pritisak na Busha da pomiluje Libbyja, bivšeg šefa kabineta potpredsjednika Dicka Cheneyja, osuđenog na dvije i pol godine zatvora zbog opstruiranja istrage CIA-e o otkrivanju identiteta tajne agentice Valery Plame.

Pročitajte i ovo Donald Trump, Joe Biden IZBORI U SAD-u Trump najavio važnu objavu, Biden upozorio: ''Moć u Americi tamo je gdje je uvijek bila'' Slika nije dostupna Reakcije na govor predsjednika Busha

Čelnik senatske većine Harry Reid iz Nevade odluku američkog predsjednika nazvao je "sramotnom", a predsjednik senatskog odbora za pravosuđe Patrick Leahy iz Vermonta izjavio kako se "Bijela kuća postavlja iznad zakona".

Bush se ipak suzdržao od potpunog pomilovanja i Libbyju je ostavio dvogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu i globu od 250.000 dolara.

"Poštujem odluku porote. No, zaključio sam da je Libbyjeva kazna pretjerana. Stoga mu ukidam dio kazne koja se odnosi na služenje zatvora u trajanju od 30 mjeseci", priopćio je Bush.

Libby nije osuđen za odavanje identiteta Valery Plame, ali je kažnjen za opstrukciju istrage. Objavljivanje njezinog identiteta u medijima, što joj je uništilo karijeru, bila je osveta što je njezin suprug, bivši američki veleposlanik Joseph Wilson, javno kritizirao rat u Iraku.

"Ustav predsjedniku Bushu daje pravo na pomilovanje, ali će ga zbog ovoga povijest oštro suditi jer je iskoristio svoje ovlasti u korist bivšeg šefa kabineta svoga potpredsjednika koji je teško prekršio zakon", rekao je Reid.

Senator Joe Biden iz Delawarea pozvao je Amerikance da svojim pozivima zaguše telefone u Bijeloj kući i izraze svoje ogorčenje "takvim brutalnim kršenjem vladavine zakona".

Republikanci, koji smatraju da je Libbyjeva kazna bila preteška s obzirom na prekršaj, pozdravili su Bushevu odluku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene