Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Prijateljski političar''

Kinezi izabrali premijera: Tko je Li Keqiang?

Li Keqiang (Foto:AFP)
Li Keqiang (Foto:AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Li Keqiang (Foto:AFP) Galerija 1/1 >>
Prije nego je došao na dužnost kineskog premijera, Li Keqiang, imao je, prema ocjeni BBC-a, šaroliku karijeru.

Li Keqiang, premijer Kine kojemu je u nedjelju povjeren drugi mandat, rođen je 1955. godine u obitelji lokalnog službenika u provinciji Anhui. Navodno u tinejdžerskoj dobi nije pristao na očevo nagovaranje da postane vođa lokalnog ogranka komunističke partije. Umjesto toga upisao je pravo na Sveučilištu u Pekingu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odraz novih svjetskih odnosa Dvije velike europske zemlje u lovu na kineske špijune: Situacija je sve ozbiljnija Antony Blinken i Wang Yi niz složenih pitanja Američki državni tajnik u Kini: Napetosti se produbljuju zbog Rusije

Stranci se pridružio tek 1976., a dvije godine kasnije postao je predsjednik sveučilišne studentske federacije. Tu je dužnost obnašao do 1982. Kasnije, u 1980-ima, ušao je u vrh mladeži partije, odnosno ondje je izabran za zamjenika tajnika stranke u provinciji Henan 1998., a tajnik stranke u provinciji Liaoning bio je 2004. godine.

Najmlađi guverner

Li Keqiang bio je najmlađi guverner jedne kineske provincije kada su ga tražili da vodi provinciju Henan (1999. do 2003.). Međutim, nekoliko većih događaja, poput širenja HIV-a putem zaražene krvi u bolnicama i serije većih požara na tom području, priskrbili su mu reputaciju nekoga tko nema sreće.

Međutim, on se okrenuo poticanju ekonomije provincije Henan, što mu je dobro išlo, pa je reputacija ''nesretnika'' pala u sjenu. Revitalizirao je industrijsku pokrajinu Liaoning koja je patila uslijed državnih reformi, piše BBC.

Kako je njegova karijera bila vezana karijernim putem tadašnjeg predsjednika Hu Jintaoa, nagađalo se da će ga naslijediti. Međutim, na poziciju predsjednika 2012. izabran je Xi Jinping, a tu je dužnost preuzeo nekoliko mjeseci nakon izbora, odnosno 2013.

Li ima reputaciju ''prijateljskog političara''. Neki analitičari smatraju da je upravo Liovo razumijevanje ekonomije ono što Kina treba, ali mu se zamjera pasivnost u vođenju, čak ga se smatra pasivnim vođom. ''U usporedbi s Xi Jinpingom, Li Keqiang je mnogo oprezniji. Imaju različite stilove'', rekao je Bo Zhiyue, istraživač sa Azijskog instituza u Singapuru.

Spominje se u Wikileaksima

Kada su objavljeni dokumenti Wikileaks, u pismu jednog američkog diplomata iz 2007. pisalo je da je Li ''angažiran i dobro informiran''. U privatnom razgovoru s američkim ambasadorom 2007. nazvao je kineske ekonomiste ''nepouzdanima'' te upozorio da je korupcija najveći uzrok negodovanja javnosti.

''Svijet danas treba i zapadni način razmišljanja i viziju istoka. Ako Kina i Europa mogu postići uspjeh razvojem modela koji odgovaraju njihovim uvjetima, učinit ćemo svijet harmoničnim i prosperitetnim'', napisao je nakon turneje po Europi u komentaru za Financial Times. Li je oženjen s Cheng Hong, profesoricom engleskog jezika na kineskom Sveučilištu ekonomije i poslovanja. Imaju jednu kćer.

Glasovanje u parlamentu

Od ukupnog broja članova parlamenta za Lija je glasalo njih 2.964, a dvoje je bilo protiv, priopćio je parlament.

Ovim izborom Li Keqiang preuzima dužnost najodgovornijeg za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo. Kineska vlada ima za cilj održati visoke stope gospodarskog rasta uz istodobnu kontrolu rastućeg duga.

Kineski premijer (62) proveo je prvi mandat u sjeni predsjednika Xi Jinpinga, koji je sebe postavio na čelo brojnih gospodarskih odbora oduzimajući tako vlast Liju i državnom vijeću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene