Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završen miting, sve prošlo bez incidenta

Šešelj s barikada nadomak Hrtkovaca poručio: "Došao sam provocirati režim, a ne Hrvate"

Vojislav šešelj u Jarku nadomak Hrtkovaca (Foto: Anita Martinović)
Vojislav šešelj u Jarku nadomak Hrtkovaca (Foto: Anita Martinović) Anita Martinovi?
Aktualno Galerija Vojislav šešelj u Jarku nadomak Hrtkovaca (Foto: Anita Martinović) Vojislav šešelj u Jarku nadomak Hrtkovaca (Foto: Anita Martinović) Foto: Anita Martinovi? Srbijanskim radikalima i Šešelju policija blokirala prolaz do sela Hrtkovci (Foto: Anita Martinović) Srbijanskim radikalima i Šešelju policija blokirala prolaz do sela Hrtkovci (Foto: Anita Martinović) Foto: Anita Martinovi? Policijska blokada Hrtkovaca (Foto: A. Martinović) Policijska blokada Hrtkovaca (Foto: A. Martinović) Foto: A. Martinovi? Policijska blokada Hrtkovaca (Foto: A. Martinović) Policijska blokada Hrtkovaca (Foto: A. Martinović) Foto: A. Martinovi? +0 Policijska blokada Hrtkovaca (Foto: A. Martinović) Galerija 1/5 >>
Vojislav Šešelj i njegovi radikali su u mjestu Jarak nadomak Hrtkovaca održali svoj najavljeni miting. Čitav događaj prošao je bez incidenata, a Šešelj je poručio kako je došao provocirati režim, a ne Hrvate.

11:20 Miting nadomak Hrtkovaca je završio.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" James O'Brien i Aleksandar Vučić Vučić se protivi SAD nudi partnerstvo Srbiji: Nadaju se suočavanju s istinom o Srebrenici

11:16 Šešelj je došao pred novinare: "Pomoz' bog braćo. Htjeli smo vam samo reći da su vas na ovu vrućinu bez potrebe izvukli, nikakvih namjera nismo imali da izazivamo incidente. Vidjeli ste i sami kako je to mirno prošlo. Živjeli!"

10:51 Šešelj je poručio kako smatra da zbog toga što mu je zabranjeno održavanje mitinga u Hrtkovcima, ima pravo provocirati režim, a poručio je da mu je to upravo i namjera, odnosno da je u u Hrtkovce došao provocirati režim, a ne Hrvate u Hrtkovcima. Dodao je da Hrvata ionako u Hrtkovcima ima tek oko 10 posto.

Poručio je kako je zapravo pozvan na slavu u 70 kuća u Hrtkovcima, no da mu je to u nedjelju onemogućeno, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Anita Martinović.

10:12 Vojislav Šešelj stigao je u Jarak, gdje je zaustavljen te se očekuje da će dati izjavu medijima, javlja Martinović.

Šešelja je skupina pristaša radikala dočekala pljeskom, a on ih je pozdravio riječima "gdje ste četnici?".

9:56 Dvjestotinjak policajaca raspoređeno je u Jarku, javlja Martinović. Do barikada je stiglo i tridesetak radikala, no policija ih je blokirala. Šešelja još nema.

Do Hrtkovaca se ne može iz smjera Beograda, Šapca, Rume, Sremske Mitrovice, Obrenovca, blokirane su i lokalne ceste, a mimo kordona policije nisu mogle proći ni brojne novinarske ekipe koje su zaustavljene u Jarku, na križanju magistrala Ruma - Hrtkovci i Sremska Mitovica - Hrtkovci.

Prolaz nije dopušten ni lokalnom stanovništvu, osim mještanima s osobnim dokumentima u kojima je hrtkovačka adresa.

Blokada prilaza Hrtkovcima započela je jučer i trajat će do nedjelje u ponoć kao odgovor skupovima koje su najavili Šešelj i radikali, a potom i oporbene stranke. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratska stranka žele se protumitingom suprotstaviti politici zastrašivanja i provociranja koju provode Šešelj i radikali.

Unatoč zabranama, Šešelj je najavio da će radikali doći u Hrtkovce u povodu 26. obljetnice mitinga nakon kojeg su pokrenuta prisilna iseljavanja Hrvata iz Vojvodine.

To je selo postalo sinonim protjerivanja vojvođanskih Hrvata nakon mitinga 6. svibnja 1992. na kojem je Šešelj pročitao popis nepoželjnih mještana hrvatske nacionalnosti. Idućih se mjeseci pod pritiscima i prijetnjama iselilo oko 700 mještana.

“U selu je jutros sve mirno, osim što policije ima na svakom koraku. Sve je pod kontrolom. Ljudi obavljaju svoje svakodnevne poslove, a danas je i Đurđevdan, krsna slava koju slavi više od 50 obitelji hrtkovačkih Srba”, rekao je Hini u telefonskom razgovoru jedan od mještana Hrtkovaca.

“Jedino nam je neobično što nemamo onu buku vozila jer kroz Hrkovce dnevno prođe i po 12.000 automobila i kamiona”, izjavio je za beogradske medije Tomislav Šimić, predsjednik Vijeća mjesne zajednice Hrtkovci. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene