Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaju u vlasništvu FBIH

Amerikanci preuzeli upravljanje vojnom industrijom u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt američke privatne tvrtke i BiH trajat će deset godina, a predviđeno je otvaranje novih pogona i osvajanje novih tržišta

Privatna američka tvrtka "Howell Machine" preuzet će upravljanje tvornicama s područja Federacije Bosne i Hercegovine koje proizvode streljivo i različitu vojnu opremu a u Sarajevu je u petak potpisan memorandum o razumijevanju između te tvrtke i entitetske vlade.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik obrana želi Schmidtovo svjedočenje Nastavljeno suđenje Dodiku, a on poručio: "Ovo je namješteni politički proces" Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"


Uz premijera BiH Nermina Nikšića dokument kojim je definirano strateško partnerstvo potpisao je i David Howell, vlasnik američka tvrtke sa sjedištem u državi Idaho koja se bavi proizvodnjom, razvojem i prometom naoružanja te vojne opreme.

Dokumentom je precizirano da tvornice ostaju u vlasništvu FBiH no proizvodnjom i organizacijom rada upravljat će američka tvrtka.

Suradnja podrazumijeva otvaranje novih pogona ali i osvajanje novih tržišta. Memoradumom je predviđeno da taj projekt traje deset godina.

Pet tvornica namjenske industrije koje se nalaze u FBiH ove bi godine trebale na tržište plasirati proizvode vrijedne oko stotinu milijuna eura a riječ je uglavnom o streljivu.

"Ono što nas zanima je povećanje zaposlenosti i uvođenje novih tehnologija", kazao je novinarima nakon potpisivanja memoranduma federalni ministar industrije i energetike Eldar Trhulj najavljujući potpisivanje konkretnog ugovora u narednim mjesecima.

Upravljat će i tvornicama iz Bugojna i Sarajeva

Pojasnio je kako sličan model partnerstva između vlade i privatnih tvrtki u vojnoj industriji uspješno funkcionira u SAD-u.

"Howell Machine" do sada je uspješno surađivala s tvornicama streljiva u Konjicu i Goraždu. Ubuduće će uz te dvije američka tvrtka upravljati i tvornicama "Binas" iz Bugojna, te "Pretisom" i "Zrakom" iz Sarajeva.

David Howell je najavio kako će biti uložen maksimalan napor da se osigura plasman proizvoda iz područja vojne industrije u BiH na nova inozemna tržišta.

Partnerstvo vlade FBiH i tvrtke "Howell Machine" podržali u i predstavnici američkog veleposlanstva u BiH te Ministarstvo obrane i Ministarstvo sigurnosti BiH kao i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA). (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene