Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vode ima - do travnja!

Alarmantna situacija: Ovo bi mogao biti prvi glavni grad na svijetu koji će ostati bez vode

Cape Town (Foto: Guliver/Thinkstock)
Cape Town (Foto: Guliver/Thinkstock) Guliver/Thinkstock
Aktualno Galerija Cape Town (Foto: Guliver/Thinkstock) Cape Town (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock Cape Town (Foto: Guliver/Thinkstock) Cape Town (Foto: Guliver/Thinkstock) Foto: Guliver/Thinkstock +0 Cape Town (Foto: Guliver/Thinkstock) Galerija 1/3 >>
Vlasti u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici pozivaju građane i posjetitelje da štede vodu i upozoravaju da bi slavine u tom gradu mogle presušiti do travnja.

Kako bi spriječili takvu krizu stanovnici grada će od idućeg mjeseca dnevno moći potrošiti 50 litara vode, umjesto dosadašnjih 87 litara.

Pročitajte i ovo Ograničenja vode u Španjolskoj - 4 Katalonija na udaru Izvanredno stanje zbog najveće suše u povijesti: Spremaju se ograničenja potrošnje vode Međunarodni sud pravde Konvencija o genocidu Južna Afrika optužuje Izrael za genocid nad Palestincima pred UN-ovim sudom: "To je vidljivo iz načina na koji se vodi napad"

"Preostalo je samo 95 dana prije Dana D", izjavila je prošli tjedan gradonačelnica Cape Towna Patricia de Lille. "Na Dan D će Grad biti prisiljen isključiti većinu slavina, a svaki će se stanovnik morati snaći s 25 litara vode dnevno".

Za usporedbu, prosječan Amerikanac svaki dan potroši između 300 i 380 litara vode - samo kupanjem se troši oko 136 litara, pranjem ruku oko 4 litre, perilica posuđa potroši oko 23 litre.

Gradonačelnica De Lille je rekla da vlasti traže nove izvore vode kroz reciklažu otpadnih voda, projekte desalinizacije i dodatno bušenje u potrazi za podzemnim vodama. No, upozorila je da ti napori neće spriječiti dolazak Dana D. Što se tiče ograničenje vode, gradonačelnica je izvijestila da je samo 39 % od 4 milijuna stanovnika Cape Towna ostalo ispod prošlotjednog limita od 87 litara.

Kako ostati u granicama od 50 litara

A prema novim pravilima koja će stupiti na snagu od idućeg mjeseca, jedna osoba će 10-minutnim tuširanjem potrošiti dozvoljenu količinu vode za taj dan. Prema procjenama TV mreže eNCA, da bi osoba ostala u granicama od 50 litara vode dnevno, može se tuširati dvije minute, jednom pustiti vodu u WC-u, jednom oprati suđe u sudoperu, dva puta oprati ruke i jednom dnevno kuhati. 

Područje Zapadnog Capea, gdje se nalazi Cape Town, posljednjih je godina pogodila suša kakva u toj regiji nije zabilježena još od 1904. godine.

Drastične promjene u vodoopskrbnom sustavu mogu se čak vidjeti i iz svemira. U studenom, NASA je objavila fotografije koje pokazuju koliko je pala razina vode u rezervoaru Theewaterskloof, najvećem vodoopskrbnom sustavu Zapadnog Capea, u samo tri godine.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene