Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nobilo traži poligraf za Grbića

Novinarka Dnevnika Nove TV pokušala prevariti poligraf, pogledajte je li uspjela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjev i želja odvjetnika Ante Nobila da se ravnatelja policije Olivera Grbića podvrgne poligrafu, čini se, neće se tako lako i ostvariti. Prije nego Grbić pristupi uređaju koji gotovo precizno detektira tko laže, a tko govori istinu, potrebno je pokrenuti kriminalističku obradu. U Hrvatskoj se na godinu provede oko 3.000 poligrafskih ispitivanja. No, rezultati koji se dobiju nisu dokaz na sudu. Ivana Pezo Moskaljov pokušala je prevariti uređaj.

Odabrati jedan broj s papirića i upamtiti ga - jednostavniji je dio ponuđenog testa. 'Jeste li zaokružili broj 14? Ne. 38? Ne. 52? Ne. 27? Ne.', ispitivao je novinarku Dnevnika Nove TV poligrafski ispitivač Silvio Pavković.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu Ilustracija Cure detalji Srbin koji je kajmakom ubio petero ljudi bio je veliki hit! Njegovu mljekaru posjećivao poznati političar, a otkrilo se da je bio nasilan prema supruzi i zaposlenicima

Na spomen svakog broja traži se negativan odgovor. Cilj je bilo otkriti može li se pristupiti ispitivanju i prevariti uređaj. I naša novinarka je lagala, no nije uspjela prevariti poligrafskog ispitivača. 'Najjača reakcija je na broju 27, u srcu i krvnom tlaku', kazao je Pavković.

Istu proceduru nakon policijskog razgovora prolaze mnogi koji se,uglavnom nakon što to policija zatraži - podvrgavaju poligrafskom ispitivanju. Na jednoj 'poligrafskoj' stolici izmijenilo se na tisuće osoba - osumnjičenika ili samo svjedoka. 'Ovisno o predmetu, ispitivanje traje od sat i pol do četiri i pol sati, ovisno što se želi dobiti'.

A kad ispitanici vide da ne može drugačije - kajanje im je, kaže Pavković, jedini izlaz. 'Bilo je suza, plača, znali su doći unutra i priznati. Svega se čovjek nagledakad radi duže vrijeme', dodao je.

O potencijalnim kandidatima ovdje ne razmišljaju. Pa ni koga bi željeli vidjeti s druge strane. Kad bi trebao provjeriti tko govori istinu Damir Polančec ili primjerice, njegov kolega Oliver Grbić, ne bi, kaže, dvojio. 'Obavit ću to profesionalno, nije prvi put da netko iz MUP-a ovdje bude na poligrafskom ispitivanju'.

No, da bi ih se ispitalo na ovaj način, valja pokrenuti i kriminalističku obradu. Želi li doći do nekih saznanja, policija može tražiti testiranje. Ono im može biti temelj za daljnju
istragu. Poligrafu - ništa ne može promaknuti. Lažljivci se najčešće znoje. Sprava bilježi puls, povećanje ili smanjenje krvnog tlaka, ritam disanja. Iako ima onih koji u to sumnjaju poligraf je pouzdan i ne može ga se prevariti. Ipak, sve ovisi i o vještini ispitivača.

No, procjenjuje se da se u 10-ak posto slučajeva, može prevariti oko vještog kriminalista. Ako se radi o osobama koje su psihički bolesnici, moguće je da se donese pogrešno mišljenje', kazao je Pavković.

Puno češći gosti ipak su - ubojice, razbojnici, silovatelji, počinitelji teških pronevjera. Navodno se u detektor laži zaklinjalo u predmetima koji pod USKOK-ovim povećalom, poput akcije Offsaid ili Fimi Media, ali i u drugim aferama. No, da su se sumnjivci bili spremni i testirati - nikad službeno nije potvrđeno. Prikupljeni podaci - nisu dokaz na sudu. Osim u Americi i od nedavno u Makedoniji. Policija ih uglavnom koristi u kriminalističkim obradama, ne bi li suzila svoju potragu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene