Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vidas: ZERP ili EU lažna je dilema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za pomorstvo i pravo mora Davor Vidas komentirajući u posljednje vrijeme često isticanu dilemu ZERP ili Europska unija, izjavio je kako je riječ "o lažnoj dilemi, ali efektno formuliranoj i stoga lako nametnutoj".

U intervjuu najnovijem broju tjednika za kulturu "Hrvatsko slovo" Davor Vidas pita ako su gotovo sve obalne zemlje EU-a, njih dvadesetak, do sada već proglasile svoje gospodarske i odgovarajuće zaštitne pojase, zbog čega bi samo Hrvatskoj to bila smetnja pri ulasku u EU.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vode Europske unije Plenković najavio: Hrvatska će u ponedjeljak proglasiti isključivi gospodarski pojas Božo Petrov (Dnevnik.hr) ZERP Petrov poručio: Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas

"Eto, Bugarska i Rumunjska, dvije najnovije članice EU-a, u Uniju su unijele svoje gospodarske pojase na Crnom moru. Finska je nedavno, u 2005., svoj raniji ribolovni pojas na Baltičkom moru proširila u puni gospodarski - jednostavno stoga jer je imala valjane razloge, temeljene na međunarodnom pravu. Takve razloge i temelje ima danas i
Hrvatska", izjavio je Vidas.

Po njegovim riječima ključ za ulazak u EU nije odricanje od prava - ključ je, naprotiv, uvažavanje prava. Kako pojašnjava, vladavina prava je fundament na kojemu je izgrađena "zgrada" Unije! 

Zato je ta prividna dilema, ZERP ili EU, u svojoj biti duboko protivna samim temeljima EU-a, dodao je.

"Gospodarski pojas jest nešto na što su se, kao dio važećeg
međunarodnog prava, već ranije - globalnim političkim dogovorom pretočenim u pravnu formu Konvencije UN-a - obvezale sve države članice EU-a. Modaliteti primjene se, naravno, mogu usklađivati dogovorom među državama, ali ne i pravo na proglašenje i primjenu pojasa", rekao je dodavši kako je to pitanje odavno riješeno Konvencijom UN-a o pravu mora iz 1982., kojoj su stranke, bez iznimke, sve članice EU-a.
Vidas, direktor Odjela za pomorstvo i pravo mora norveškog Instituta Fridtjof Nansen, smatra kako je za Hrvatsku na putu prema EU važno da ustraje na promicanju svojih nacionalnih interesa kroz vjerodostojno ustrajanje na provođenju međunarodnog prava, koje obvezuje i države članice EU-a.

"Pretpostavka za put Hrvatske prema EU je obostrano uvažavanje - a ne samo hrvatsko prilagođavanje. Razlog je to što Hrvatska ulaskom u EU, osim što dobiva, i unosi velike vrijednosti. Nedvojbeno najveća od sviju je njezina jadranska obala i, time, izniman geostrateški položaj na Jadranu. A to vrijedi mnogo, mnogo više od 'toleriranja' jednog ZERP-a", izjavio je Vidas, uz ino, u razgovoru za Hrvatsko slovo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene