Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan žena

'Što se više penjemo u hijerarhiji, to je manje žena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Položaj žena na tržištu rada trebao bi se preispitivati svakog dana, a ne samo prigodnjački na Dan žena, poručeno je s današnjeg okruglog stola o fleksigurnosti i položaju žena na tržištu rada, kojeg je, u povodu Dana žena, organizirao Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ženske sindikalne sekcije.

Treba utjecati na zakone i propise, jačati položaj žena u sindikatima i na tržištu rada, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever dodavši da što se više penjemo u radnoj hijerarhiji, sve je manje žena. Trudnice i materinstvo trebali bi biti zaštićeni, no to, kako je ocijenila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, često nije tako.

Nerijetko se u praksi, na upitniku prilikom zaposlenja, mogu naći i pitanja u o statusu trudnoće, rekla je Lukač Koritnik dodavši kako se u zadnje vrijeme situacija na tom području ipak malo poboljšava. Lukač Koritnik je upozorila i kako su tijekom posljednjih godinu dana uočili, kako je kazala 'diskriminatornu praksu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje', koji, kako je rekla, vrlo često kontrolira radni odnos trudnica, te si uzima za pravo da procjenjuju jesu li trudnice koje su zasnovale radni odnos u trudnoći bile sposobne raditi taj posao ili ne, odnosno je li taj radni odnos fiktivan ili nije.

Žene predstavljaju većinu u ukupnoj registriranoj nezaposlenosti u Hrvatskoj, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah dodavši kako je u siječnju ove godine bilo zabilježeno 179.348 nezaposlenih žena.

Žene u evidenciji Zavoda su srednjeg obrazovanja u dobi od 25 do 49 godina. Njihov je posao najčešće vezan za uslužne djelatnosti, turizam, ugostiteljstvo, obrazovanje. Udio žena u zadnje vrijeme naizgled opada, no to je zbog toga što je sve veći broj nezaposlenih muškaraca koji na Zavod dolaze iz sektora teške industrije, rekla je Paun Jarallah. EU u novim strategijama za europu do 2020. predviđa da radništvo mora biti obrazovano, kazala je izvršna direktorica Ženskih studija Rada Borić zapitavši se što se radi oko prekvalifikacije nezaposlenih žena u dobi od 25 do 49 godina.

Govoreći o fleksigurnosti kao ekonomskom modelu EU, Goran Selanec iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova rekao kako on kombinira dvije potrebe 'europskog modela države blagostanja' - fleksibilnost na tržištu rada i socijalna sigurnost radnika. Problem tog modela je što je on, po svojim učincima, kroz svoje instrumente, spolno uvjetovan, a žene u načelu imaju podređeniji položaj na tržištu rada te teže odgovaraju novim potrebama poslodavca.

Uoči okruglog stola u Tvornici kulture organiziran je i performans 'Neraskidive niti: radnice u kulturi za radnice u tekstilnoj industriji', u režiji Lenke Udovički. (Hina)

Pročitajte i ovo Položaj žena - 1 Položaj žena Imaju manje plaće, niže pozicije i manje mirovine, ali: Kad neće milom, onda će europskom direktivom Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene