Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sportski komentator Željko Vela

Jedan od najpoznatijih komentatora o izazovima u novinarstvu: ''U utrci za klikove najteže je ostati vjerodostojan''

Sportski komentator Željko Vela (Foto: PR) - 2
Sportski komentator Željko Vela (Foto: PR) - 2 Foto: PR
Jedan od najistaknutijih sportskih komentatora s ovih područja Željko Vela u nedjelju će zajedno s Milanom Stjeljom komentirati igru naših Vatrenih i mađarske nogometne reprezentacije.

Željko Vela među poznatijim je sportskim komentatorima, a smatra da je u tom poslu jedan od najvećih izazova – ostati vjerodostojan.

Pročitajte i ovo Belišće zbog pirotehnike Trenutak do katastrofe: Dječak na utakmici za dlaku izbjegao teške ozljede, raketa ispaljena iz publike pogodila ga u glavu! Slika nije dostupna Kolumna Anite Kajtazi Ljubo se nikada nije predao, ni odustao

Što biste, iz Vašeg iskustva, istaknuli kao najveći izazov sportskog novinarstva?

Sportsko novinarstvo je danas, nažalost, na dosta niskim granama. Znatno povećanje broja medija izazvalo je bitan pad kvalitete. Također, u utrci za klik više, prodani broj više ili za gledatelja više, piše se i govori sve i svašta. Rekao bih da je danas najveći izazov ostati vjerodostojan i ne podleći nikakvim interesnim utjecajima.

Je li ikakav drugi oblik novinarstva dolazio u obzir? Zašto ste odabrali baš sport?

Kad sam se zamišljao kao novinara, uvijek je to bilo sportsko novinarstvo. Radio sam tijekom karijere i neke izlete izvan sporta, ima i tu zanimljivih stvari, ali sportsko novinarstvo, odnosno komentiranje utakmica uživo, ono je u čemu najviše uživam.

Koji Vam je omiljeni sportski događaj koji ste komentirali? Po čemu se taj ističe više od drugih?

Stvarno ih ima puno koji su po nečemu bili posebni, obično kada bih prvi put radio nešto tipa prvi prijenos Lige prvaka, prvi prijenos utakmice SP u nogometu, prvi prijenos atletike... Ne bih izdvajao samo jedan.

Kako se pripremate za prijenose?

Priprema traje stalno jer kontinuirano pratim sport, pogotovo one lige ili natjecanja koja inače komentiram. Tako da je to proces koji nikada ne prestaje, a na dan prijenosa informacije se sistematiziraju na jedno mjesto. Imam svoj sistem zapisivanja podataka na koji sam naviknut, uključuje puno različitih boja i staru dobru bilježnicu.

Koliko se razlikuje način na koji ste komentirali utakmice prije desetak ili 15 godina od onoga kako ih komentirate danas? Ima li uopće neke razlike?

Osnovna razlika je što je prije 15 ili 20 godina broj dostupnih informacija o sportašima ili klubovima bio tisuću puta manji nego danas. Tada se moglo i trebalo više govoriti o nekim biografskim podacima, povijesnim crticama i tako dalje, jer velik broj publike to nije znao, ti podaci bili su im novost. Danas je sve dostupno, igrači najjačih klubova igraju svako tri dana, a igra se jako ubrzala. Stoga se više treba posvetiti samoj utakmici i njezinom kontekstu, a manje bombardirati podacima.

Kakav je Vaš dojam o hrvatskoj reprezentaciji u ovom trenutku?

Hrvatska je na novom početku nakon super uspješnog nastupa na Svjetskom prvenstvu. Prisutna je smjena generacija, ima dosta ozljeda, izbornik mora tražiti nova rješenja i to nikad nije lako izvesti, a da pri tome rezultati ne pate. Igračka kvaliteta je tu, no nije još posložena na idealan način. Neće nam sve ići kao po loju, ali sam svakako optimist što se krajnjeg rezultata tiče.

U nedjelju od 17:30 na Doma TV-u i GOL.hr-u na rasporedu je posebna studijska emisija u kojoj će Saša Lugonjić i njegovi stručni sugovornici uz pomoć napredne i atraktivne moderne tehnologije davati komentare i analize. Prijenos utakmice između Hrvatske i Mađarske gledatelji će moći pratiti uživo na kanalu Doma TV i portalu GOL.hr s početkom od 18:00, a igru na terenu na atraktivan će način komentirati Željko Vela i Milan Stjelja.

Sve novosti o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, ali i kvalifikacijama za EURO 2020. možete pratiti na sportskom portalu GOL.hr i sportskom dijelu Dnevnika Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene