Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Online Gradska skupština

Bandić zastupnicima preporučio "Rat i mir", odbio odgovoriti onima koji ne razumiju investicije. Nabrojio i prioritete za idući mandat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tomislav Tomašević iz platforme Možemo rekao je kako su se oporbeni zastupnici protivili online sjednici, no da su tražili da budu fizički okupljeni uz propisanu distancu kako bi se mogli dogovarati.

Oporbeni zastupnici u utorak su na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine prozivali Milana Bandića zbog sporosti obnove grada nakon potresa, zapošljavanja te projekta Blok Kvatrić, a on im je preporučivao da pročitaju "Rat i mir" te im odbijao odgovarati jer "ne razumiju investicije".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Kamen, krš i maslina' VIDEO Koronaparty uz hit Mate Bulića usred Zagreba: "Sve mjere ispadaju farsa. Što da mislimo mi koji ih se pridržavamo?" Jelena Pavičić Vukičević "Ovo nije dio kampanje" Pavičić Vukičević preuzela zagrebački Stožer, opozvala odluku o obveznim maskama na otvorenom: "Žao mi je što je došlo do uznemiravanja Zagrepčana"

SDP-ov Matej Mišić predbacio je gradonačelniku da je stanje sigurnosti u Zagrebu loše te navodio primjere urušavanja krovova, padanja žbuke i cigli u centru grada. Upitao ga je dokad će Zagreb funkcionirati po principu sreće.

"Dobit ćete knjigu 'Rat i mir' pa pročitajte kad budete imali vremena", odgovorio mu je gradonačelnik, a isti odgovor uputio je i Mišićevu stranačkom kolegi Darku Lioviću, čije je pitanje isto išlo u istom smjeru. Mišić mu je na to poručio da je poruka koju je poslao ispod dostojanstva funkcije gradonačelnika.

"Građani su premudri u odnosu na vas, ja šaljem poruku vama", odgovorio mu je Bandić.

Bandić smatra da je grad u sedam mjeseci od potresa puno napravio te poručuje da se brinu o sigurnosti svakog građanina, no naglašava da mogućnost da žbuka pada može postojati još godinama.

SDP-ovoj Lari Kvesić odgovorio je da su u ovih sedam mjeseci obnovili više od pola škola i dječjih vrtića, a ostalo će do 1. rujna 2021. Kvesić je Bandiću spočitnula da obnova ide presporo te ga upitala zašto se plaćaju skele dok se radovi na školama ne izvode ili se izvode sporo.

Bandić: "Moramo poštovati zakone, propise i struku"

"Ide dinamikom i tempom kojim je moguće, moramo poštovati zakone, propise i struku", naglašava Bandić.

Nestranački Renato Petek osvrnuo se na projekt Blok Kvatrić, koji je danas na dnevnom redu sjednice. Usporedio ga je s projektom zagrebački Mahattan. "Možete li se suzdržati od takvih štetnih prijedloga?" upitao je gradonačelnika, a on mu je poručio da ne može odgovarati čovjeku koji ne razumije investicije.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) prozvao je Bandića zbog broja zaposlenih u gradskoj upravi navevši da ih je do ovog trenutka 2809. "Ove godine, unatoč koroni i potresu povećava se za 150 ljudi, unatoč rupi u proračunu", istaknuo je i upitao kako se to namjerava opravdati i platiti.

"Na ovih 150 primit ćemo još 800 ljudi, pripravnika do kraja godine, Mislim da će vas to razočarati. Tako da možete pratiti i tu situaciju. To je pitanje vizionara. Žao mi je što to ne vidite", odgovorio mu je Bandić.

Gradonačelnik je na apel gradskog zastupnika Tomislava Stojaka da se ubrzaju imovinskopravni odnosi i projekt Baštijanove, rekao da je ona prioritet, uz Jarunski most i produženu Sarajevsku. "To su prioriteti za slijedeći mandat, bit će uvršteni u proračun za iduću godinu", dodao je.

SDP-ov Saša Molan naveo je da građani svake godine na temelju naplaćenih naknada za vode i doprinosa daju 230 milijuna kuna, a samo 50 milijuna kuna vraćeno je Zagrebu kroz investicije. Zanima ga što se poduzima da se to uredi.

Bandić je istaknuo da je na tragu realizacija projekta sanacije vodoopskrbog sustava u Zagrebu, vrijednog dvije milijarde kuna.

Sjednica online, oporba nezadovoljna: "Prekida se veza, kaotično je"

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u utorak se održava online, no 15-ak oporbenih zastupnika na online sjednici sudjeluje smješteno u dvije dvorane Stare gradske vijećnice, a održali su i konferencije za novinare da bi, kako kažu, omogućili da ih javnost čuje.

Konferencije za novinare održali su potpredsjednik Gradske skupštine Matej Mišić iz SDP-a, predsjednica Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a Anka Mrak-Taritaš, predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek i predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević.

Svi su oni nezadovoljni što se sjednica zagrebačke Gradske skupštine održava online. Upozorili su na neke od točaka dnevnog reda, kao što je ona o osnivanju društva "Blok Kvatrić", odnosno Bloka Badel, koju je na dnevni red skupštinske sjednice predložio gradonačelnik Milan Bandić, a za koju oporbeni zastupnici smatraju da je "Mali Manhattan".

Konferenciju za novinare je ispred Stare gradske vijećnice održao i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras, koji nije gradski zastupnik pa se novinarima nije mogao obratiti u prostoru vijećnice.

Tomašević: Protivili smo se online sjednici, tražili smo da smo fizički okupljeni

Tomašević je novinarima rekao da je u dvije dvorane Stare gradske vijećnice oko 15 gradskih zastupnika iz oporbe koji također na sjednici sudjeluju online.

"Ako je već predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ), uz naše protivljenje, donio odluku da ova sjednica bude online, mi smo tražili da se mi možemo fizički okupiti uz epidemiološke mjere", rekao je Tomašević novinarima. Dodao je da ih je samo 15 u dvije dvorane tako da bi među zastupnicima mogao biti i veći razmak od propisanih dva metra.

Kaže da na taj način mogu pratiti sjednicu, ali se i dogovarati jer je poanta parlamentarne rasprave "da se možete koordinirati i s drugim kolegama iz oporbe, da možete surađivati, da imate neku zajedničku taktiku, a to ne možete raditi, ili jako teško možete raditi, ako ste online".

Tomašević je rekao da je drugi razlog zašto su oporbeni gradski zastupnici došli u Staru gradsku vijećnicu i taj da mogu i novinari doći, da oporba može novinarima davati izjave i s njima to komentirati; jer, upitao je Tomašević, kako bi to izgledalo da su novinari u svojim redakcijama i prate online sjednicu zagrebačke Gradske skupštine. Smatra da su, kada se sjednica održava online, puno lakše mogućnosti manipulacije.

Kaže da online sjednicu Gradske skupštine ujutro prati više od 100 ljudi, a od toga je oko 40-ak gradskih zastupnika. Kaže da se ljudi stalno uključuju i isključuju, ne radi im veza, prebacuju se s mobitela na laptop, tako da je to dosta kaotično. Kad je glasanje, zastupnici se nekad ne stignu uključiti na vrijeme, pa onda bude manji broj, kaže Tomašević.

Za novinare je u Staroj gradskoj vijećnici također osigurana jedna dvorana iz koje oni prate tu online skupštinsku sjednicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene