Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kokoši sele

NOVA PRAVILA: Hoće li nam uskoro nedostajati jaja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzgajivači kokoši nesilica u razdoblju od pola godine moraju kokošima dati više prostora, osigurati gnijezda, turpije za kandže, prečke za sjedenje.

Do 1. srpnja kokoši se iz neobogaćenih kaveza moraju premjestiti u obogaćene, točnije po kokoši mora biti 750 cm kvadratnih takozvanog manevarskoga prostora da kokoš može raširiti krila. Svaki kavez mora imati turpije za kandže, prečke za sjedenje te se svako gnijezdo mora osigurati. 

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

'Onda tu je površina za kljucanje, nekakav materijal za čeprkanje što je jedan od bioloških zahtjeva kokoši i gnijezdo, što je izuzetno važno za svaku kokoš, ona je jako motivirana nesti jaja u gnijezdu' – rekla je Branka Buković Šošić, voditeljica odjela za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede

Država nije ispunila obećanje o stavljanju u funkciju milijun hektara državne zemlje

Od 2.400.000 kaveznih kokoši nesilica, 606.000 ih je već premješteno. Jaja je do sada bilo dovoljno za hrvatske potrebe i bez uvoza. Proizvodilo se 175 jaja po stanovniku na godinu, a sada bi ta brojka mogla opasti. 

Jedan ovakav, obogaćeni kavez košta 500 eura, a ukoliko bi htjeli nastaviti s uzgajanjem, uzgajivači imaju opciju uvoženja rabljenih kaveza, koji su 60% jeftiniji jer zakonom nigdje nije propisano da nastambe moraju biti nove.

Mnogi su uzgajivači već zatvorili farme, jer ne mogu plaćati takve kaveze. A onima koji to ne učine, farme će zatvoriti država. Ako pak, država to ne učini, Unija će je tužiti međunarodnom sudu, a naša jaja nećemo moći izvoziti.

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene