Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Knjižare otvorile vrata učenicima

Počela prodaja školskih udžbenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči nove školske godine, najveći nakladnici školskih knjiga i udžbenika Profil, Školska knjiga i Alfa počeli su prodavati knjige za osnovne i srednje škole, pri čemu navode da udžbenici nisu poskupjeli u odnosu prema prošloj godini.

U Profilu kažu kako školski paketi za osnovnu školu stoje od 700 do 1000 kuna za razrednu nastavu (od 1. do 4. razreda), a za više razrede sa širim programima i dodatnim predmetima od 1000 do 1800 kuna. Za srednje škole cijena školskog paketa je od 1300 od 2000 kuna. Slično je i sa "Školskom knjigom", čiji se osnovnoškolski kompleti kreću od 800 do 1700 kuna. Ta kuća napominje kako se kod njih mogu naći i knjige drugih izdavača te da se knjige prodaju i 'online' te na obročnu otplatu do šest rata.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

>> Kosor: Udžbenici trebaju trajati barem četiri godine

Udžbenici će se moći naručiti i putem interneta

Profil najavljuje prodaju udžbenika i ostalih nakladnika te poručuje da se kupci mogu bez pologa predbilježiti za komplete udžbenika svih izdavača. Narudžbe i distribucija školskih udžbenika bit će dostupne i bez odlaska u knjižare putem Profilove kataloške prodaje po školama, a uz tako kupljen komplet knjiga u školama naručitelji će na dar dobiti komplet omotnica za udžbenike, radne bilježnice i čitanke kako bi ih sačuvali. Od ove godine udžbenici će biti dostupni i putem 'online' prodaje na stranici www.profil.hr. Kako bi se lakše i jeftinije nabavile potrebne knjige, pokrenut je i portal za razmjenu rabljenih knjiga 'Burza udžbenika' na kojemu učenici i roditelji bez naknade mogu ponuditi i potražiti udžbenike i ostale knjige potrebne za sve razrede osnovne i srednje škole. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa školama je poslalo naputak da roditeljima i učenicima omoguće kupnju udžbenika do 1. listopada kako bi se smanjile moguće gužve u knjižarama.

Ministarstvo poručuje slijepim i slabovidnim učenicima da će pri kupnji školskih udžbenika imati njegovu potporu. Ono već neko vrijeme pregovara s jedinom nakladničkom kućom u Hrvatskoj koja je tehnički opremljena za tiskanje knjiga na Brailleovu pismu kako bi se cjelokupan trošak nabave tih udžbenika pokrio novcem iz državnog proračuna. Novac za tu namjenu osiguran je u proračunu, a ako predviđena svota ne bude dostatna, roditelji ili skrbnici slijepih i slabovidnih učenika za kupnju knjiga neće morati izdvojiti više od prosječne cijene školskih udžbenika u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Podjela udžbenika za učenike s područja posebne državne skrbi

Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) počela je dijeliti udžbenike za učenike s područja posebne državne skrbi, priopćeno je danas iz MZOŠ-a. Za tu namjenu osigurano je više od 270 tisuća udžbenika za osnovu i srednju školu. Riječ je o udžbenicima koji su tiskani za školsku godinu 2008./2009. te 2007./2008. Osim novih udžbenika, ima i očuvanih starih udžbenika. Najvećim dijelom riječ je o udžbenicima namijenjenima višegodišnjoj uporabi.

Dosad su udžbenici dostavljeni u više od 40 osnovnih škola Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske te Zadarske županije. Do kraja tjedna udžbenici će biti dostavljeni i u škole Šibensko-kninske županije, a trenutačno se pripremaju udžbenici za osnovne škole Ličko-senjske županije i za srednje škole Vukovarsko-srijemske županije koji bi se trebali distribuirati do kraja kolovoza. Distribucija se provodi u suradnji sa županijskim uredima za obrazovanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene