Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije nimalo obećavajuć

VIDEO Ovakav zdravstveni karton Hrvata da možda i niste očekivali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati izvješća Europske komisije za 2014. o zdravstvenom stanju Europljana, za Hrvatsku nisu dobri.

Prema hrvatskom zdravstvenom kartonu u prosjeku doživimo 77 godina i tri mjeseca, gotovo dvije godine manje od prosječnog Europljanina. Najmanje, samo 74 godina dožive stanovnici Litve i Latvije, a najduže u Europi žive Šveđani, Talijani i Španjolci.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Život najčešće skraćuju kardiovaskularne bolesti, no strašnu statistiku otkriva i broj umrlih od raka. Veću stopu smrtnosti od Hrvatske ima samo Mađarska, gdje među 100 000 stanovnika njih 360 umre od nekog oblika raka. U Hrvatskoj čak 340 osoba, a europski prosjek je - 280 preminulih.

Simptomi raka koji se najčešće ignoriraju

U Hrvatskoj svake godine od raka umre 14.000 osoba što je grad veličine Rovinja. Novooboljelih svake je godine više od 20 000, što ne čudi jer više od trećine stanovnika u Hrvatskoj - puši. 'Najveći broj raka pluća nastaje kod ljudi koji su konzumiraju duhanske proizvode. Dakle dokle god mi budemo imali visoku broj pušača imat ćemo visoku incidenciju ovih karcinoma', kaže Ilona Sušac, dopredsjednica Hrvatske liga protiv raka.

No da nije sve tako crno - pokazuju niske brojke oboljelih od HIV-a, dijabetesa ili demencije.

U prosjeku imamo i više bolničkih kreveta na 1000 stanovnika - njih šest, a Hrvati se u bolnici zadržavaju u prosjeku devet dana. No imamo manje liječnika od Europljana - na 1000 stanovnika dolaze tri liječnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene