Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

1 na 20.000 stanovnika

Otvoreno pismo Ministarstvu zdravlja: 'Mi postojimo!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi imamo svoju priču s birokracijom - papirima, pozivima, ministarstvim, ali ne uključuje svaka od njih borbu za život. Osobe s poremećajem rodnog identiteta uputile su očajnički apel Ministarstvu zdravlja.

"Transrodne osobe postoje! One neizmjerno pate, njihove su psihičke boli razorne te su izrazito marginalizirane i obespravljene u hrvatskom društvu", stoji u otvorenom pismu upućenom Ministarstvu zdravlja, a kojeg potpisuje više udruga.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Problem je u osobnim iskaznicama za osobe koje su u postupku liječenja poremećaja rodnog identiteta, odnosno u postupku promjene spola. Sve što žele je osobna iskaznica u kojoj će pisati spol koji im je dijagnosticiran, a ne u kojem su rođene.

>>  "Moje dijete je sada kao tempirana bomba!"

Takvih osoba, prema pretpostavkama, ima otprilike 1 na 20 000 stanovnika. Navala hormona u fetusu poremeti spol i dijete se rodi kao dječak, a zapravo je curica. Tijelo raste u muškarca, a osoba je zapravo žena, ili obratno. To se naziva poremećaj rodnog identiteta, a jedini lijek je promjena spola.

"Potaknuti odbijenicama koje su tijekom zadnjih mjesec dana dobile transrodne osobe koje su slijedom uputa iz Pravilnika o prikupljanju medicinske dokumentacije o promjeni spola (N.N.121/11.), dostavile svu traženu medicinsku dokumentaciju, i bile odbijene nakon čekanja skoro godinu dana, isključivo na temelju činjenice da nisu učinile kiruršku operaciju spola koju taj pravilnik niti ne traži, obraćamo Vam se kako bi HITNO I BEZ ODLAGANJA preispitali svoju odluku te objasnili na temelju kojih ste činjenica donijeli odluke o odbijanju navedenih zahtjeva", poručuju udruge. 

Problem osobne iskaznice nije problem zakona, već njegova tumačenja. Naime, da bi se spol u osobnoj iskaznici mogao promijeniti, zakon je tražio dokaz - "odgovarajuću medicinsku dokumentaciju". Od osoba koje imaju dijagnozu psihijatra, mišljenje obiteljskog liječnika i endokrinologa - oni koji su odlučivali o promjeni na osobnoj iskaznici traže i dokaz o operaciji promjene spola, što se u zakonima i pravilnicima nigdje izričito ne navodi.

Bez osobne iskaznice djeca majki koje je u svibnju intervjuirala ekipa Provjerenog ne mogu ići na maturalac, pronaći posao, podići diplomu s fakulteta. Obje majke strah je za živote svoje djece jer neki od njihovih prijatelja su, nažalost, počinili samoubojstvo.

Kako žive obitelji transrodnih osoba i kako su njihova prava regulirana u drugim zemljama, pogledajte u prilogu iz Provjerenog.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene