Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: Počelo suđenje za ratne zločine u Tenji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osječkom Županijskom sudu danas je počelo suđenje 53-godišnjem Bošku Surli, optuženom za kazena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, u osječkom prigradskom naselju Tenji, tijekom 1991. godine.

Surla je dio skupine od ukupno šest okrivljenika za ova kaznena djela, ali se protiv njega vodi odvojeni postupak, jer je jedini dostupan hrvatskome pravosuđu i nalazi se u pritvoru, a na današnjoj je glavnoj raspravi izjavio da se ne smatra krivim za kaznena djela, za koja je optužen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žrtve nikad pronađene Vekarić: U Tenji su se događala mnoga silovanja Slika nije dostupna Kaznene prijave za ratni zločin protiv 19 civila iz Tenje

Optužnica osječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti ga da je, u vrijeme oružane agresije na RH i pobune dijela srpskog stanovništva protiv ustavnog poretka RH, kao pomoćnik zapovjednika milicije tzv. SAO Krajine u Tenji, sudjelovao u različitim oblicima nasilja i zlostavljanja prema mještanima nesrpske nacionalnosti.

Tereti ga se da je, skupa s ostalim okrivljenicima, sudjelovao u prisilnom odvoženju 11 zatočenih mještana nesrpske narodnosti iz Tenje prema Boboti, gdje ih je okrivljenik Žarko Čubrilo usmrtio hicima iz vatrenog oružja.

Optužen je i da je, po zapovjedi tadašnjeg zapovjednika tzv. Teritorijalne obrane Tenje Jovana Rebrače, s još dvojicom okrivljenika, u zatvoru, pod nadležnošću milicije tzv. SAO Krajine, zatočio jednog zarobljenog pripadnika MUP-a RH te trojicu pripadnika Zbora narodne garde, koji su, nakon zlostavljanja, usmrćeni na nepoznatom mjestu.

Svjedok Branko Stjepaović, u to vrijeme pripadnik milicije tzv. SAO Krajine ustvrdio je da ta milicija nije bila nadležna za ratne zarobljenike, niti su oni, kako tvrdi, bili dovođeni u stanicu milicije.
Svjedokinja Rozalija Varga na današnjoj je raspravi kazala kako u zatvoru u Tenji, u kojem je bila zatočena nije vidjela okrivljenika, a svjedok Mato Krajina rekao je kako su ga pripadnici milicije iz Tenje odveli u staru školu, koja je služila kao zatvor, te da su ga, skupa s još nekim mještanima nesrpske nacionalnosti tamo maltretirali, tukli i zlostavljali.

Ustvrdio je kako im je okrivljenik Surla, jednom prigodom, zaprijetio da će ih sve poubijati, ako ne budu legli na pod, dodavši da ga optuženi nije tukao, već je to učinio Željko Ražnjatović - Arkan, koji ga je dva puta udario puščanom cijevi.

Sudsko vijeće odbilo je, kao neutemeljen zahtjev obrane za puštanjem okrivljenika iz pritvora, a glavna rasprava nastavit će se 2. lipnja saslušanjem novih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene