Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez!

Opasnost vreba u magli...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magla i loša vidljivost glavni su krivac većine prometnih nesreća koje su se dogodile u proteklih nekoliko dana.

Zbog guste magle nastradala su i dva prometna policajca za vrijeme očevida. Naša ekipa istražila je kako se u uvjetima magle trebamo ponašati za upravljačem automobila. Ono najvažnije je vidjeti i biti viđen u prometu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vlažno i sklisko OPREZ! Magla smanjuje vidljivost u Gorskom kotaru i Istri Slika nije dostupna Smanjena vidljivost OPREZ! Poledica na cestama!

Magla koja je ovih dana okupirala prometnice, vozačima zadaje veliku glavobolju. 'Vidjeti i biti viđen u uvijetima magle posebno dolazi do izražaja. Magla je i možda najveći problem, za sve ostalo imamo neka rješenja, svjetla, ali za maglu treba biti svjestan puteva kočenja', objasnio je Ozren Adamović.

Na automobilu, najvažnija su svjetla. Njihova ispravnost ima izravan utjecaj za sigurnost na cesti, posebno u uvjetima magle, kakvi su ovih dana česta pojava.

'Automobili koji bi se prometovali u takvim uvijetima smanjene vidljivosti sa neispravnom svjetlosnom opremom, oni su potencijalno vrlo, vrlo opasni. Izuzetno je važno s koje udaljenosti vi primjetite automobil ispred sebe', rekao je Goran Pejić.

Nedavnim istraživanjem HAK-a došlo se do poraznih rezultata. Čak 21 posto vozila pri registraciji, tehnički je neispravno. Zabrinjavajući su podaci, da vozači ne vode brigu o gumama i kočnicama, koje u zimskim uvjetima imaju veliku ulogu. 'Pneumatici na automobilu trebaju biti besprijekorni', kaže Pejić.

Oprez nije bitan samo kod vozača automobila, već i kod pješaka i biciklista.

'Oni bi trebali posebno obratiti pažnju, da razmišljaju gdje staju i da ih vozači jednostavno ne vide. Problem ih je vidjeti, posebno na pješačkim prijelazima, semaforima, bez obzira što su apsolutno u prednosti, moraju računati da ih vozači neće vidjeti', rekao je Adamović.

Magla će i u danima koji dolaze biti najvjerniji suvozač. Stoga, povećan oprez nikako nije naodmet, jer ako 'stanete metar kasnije na pješačkom možda ste pogazili nekoga. To doslovno može biti razlika života i smrti', zaključuje Adamović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene