Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko (ne)plaćanje!

Kada vas u Njemačkoj prevari hrvatski poslodavac....

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Desetljećima je bila obećana zemlja. Tko je u Njemačku išao raditi, znao je - naradit će se, ali će mu se isplatiti. I danas je tako. No očito, ne svima.

Miroslav, Mladen i Ive također su ondje potražili bolju budućnost. Željeli su barem donekle osigurati egzistenciju svojim obiteljima. Njihovi planovi - pali su u vodu.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Centar zatajio bolest posvojene djece - 6 donosi Provjereno "Slučajno sam upalila TV i vidim dijete isto kao moje. Slušam tu ženu i ne mogu vjerovati!" Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka

Mjeseci rada, plaća na kapaljku ili nikakva. Sva trojica, vratila su se u Hrvatsku bez platnih lista, bez isplaćenih plaća. Tražili su svoja prava još u Njemačkoj, no poslodavci su bili bahati. ''Odgovor na pitanje kad će plaća ili gdje su moje platne liste, bio je - ako ti se ne sviđa, tamo su ti vrata, ja takvih kao ti imam 200 na burzi u Zagrebu, čekaju da dođu na tvoje mjesto', rekao je Miroslav Varga iz Čakovca.

Poslodavci im nisu bili Nijemci, već Hrvati. Radili su preko hrvatskih poduzeća koja kao kooperanti rade za njemačka.
Priče poput njihovih nisu rijetke. Mnogi su nam se javili, no u strahu da nikada neće dobiti svoje plaće, nisu željeli stati pred kameru.

>> Od sutra će se preko Fine moći naplatiti i radnici kojima nisu isplaćene plaće!

Svi prevareni trebaju prijaviti svoje poslodavce, kaže Marija Knežević Kajari iz Ministarstva rada. "U zadnjih 17 godina imali smo svega nekoliko takvih poziva i uvijek smo ih uputili da se obavezno u Njemačkoj jave agenciji za rad, koja je nadležna za naše firme koje rade u Njemačkoj i koja kontrolira njihov rad i isplatu plaća. A u svakom slučaju - uvijek se mogu javiti konzulatu."

Razočarani radnici iz naše priče mjesecima pokušavaju dobiti svoj novac. Deseci poziva, isto toliko obećanja od strane bivših šefova, nisu urodili plodom. "Obećavao je taj dan kad smo se čuli da će sve biti plaćeno kroz desetak dana. Evo prošlo je dva i pol mjeseca i mi nismo ništa dobili! Svaki put slični odgovori'', kaže Ive Gladović iz Sinja.

Hrvatski sindrom u kojem se radnik i njegov rad najmanje cijene, a pitanje plaće uvijek tabu, nije tako više ograničen samo na našu zemlju. Neki su "vješti" hrvatski poslodavci preselili tu praksu i preko granice. I to očito, vrlo uspješno!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene