Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost od bolesti

Lisice u elitnom zagrebačkom kvartu: "Što sad da ja radim? Više ne živim normalno, ne idem van"

Aktualno Galerija Lisica - 4 Lisica - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Lisica - 1 Lisica - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Lisica - 3 Lisica - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Lisica - 2 Galerija 1/4 >>
Nakon priče Dnevnika Nove TV o postojanju mogućnosti zaraze lisičjom trakavicom, ljudima koji su osuđeni na suživot s lisicama, pa i u elitnom zagrebačkom naselju Gračanima, više nisu zadovoljavajući odgovori institucija da će - lisica sama otići. Ili da lisica tamani glodavce i da je bjesnoća u Hrvatskoj suzbijena. Više donosi reporterka Barbara Golja.

U derutnoj kući u zagrebačkim Gračanima živi lisica s dvoje malih. Hodaju i po susjednim kućama.

Susjeda je tražila njihovu deložaciju. Gradske vlasti su joj odgovorile da će lisice same napustiti kuću i vratiti se u šumu, i to na njezinu žalost jer iako gospođa toga nije svjesna, lisice je brane od glodavaca.

"Što sad da ja radim, jer one kakaju po dvorištu, pišaju, ja ne živim normalno. Moj veš više nije vani, ja ne idem van. Imam unuka - on ne ide van. Imam psa koji je non-stop u kući, na šapama mi donosi sve u kuću", opisala je Vesna Bukovac. Lisica susjede svakodnevno podsjeća čiji je vrt.

"Što sad? Mi smo to konzumirali, jeli. Toliko sam poludjela da sam na kraju to sve sad zapustila jer mi je to odvratno i gadno uopće kopati po tome. Tek sad kad se počelo pisati o trakavici, onda mi je pala buba u uho", sjeća se Bukovac.

Lisičja trakavica unosi se u tijelo čovjeka jajašcima, ona se nalaze u izmetu ili na krznu, oko njuške i šapa. U tijelu se može začahuriti u unutarnjim organima i rasti 10 do 15 godina.

Pročitajte i ovo Anita Dadić Potresno svjedočanstvo Žena koju je napala kornjača za Dnevnik Nove TV ispričala što se dogodilo: "Vrištala sam iz petnih žila, bol je bila kao da vas netko uhvati ogromnim kliještima"

"Kad se ta trakavica razmnoži u organizmu, prvenstveno u jetri, može čak doći do pluća. Onda pacijenti počinju osjećati simptome nelagode, tupu bol pod desnim rebrenim lukom, temperature", opisao je Stipislav Jadrijević.

A i što se zakona tiče, to je to. Ljudi lisici nisu ravnopravni susjedi. Za razliku od nje, nisu zaštićeni i nemaju prava na zdravlje, život i kretanje.

O teškom slučaju Ivane Megle je Dnevnik Nove TV izvještavao prije tjedan dana. 

Više o prisilnom suživotu s lisicama pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene