Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Velika kao prosječno selo u Kini"

Kinezima Hrvatska nije jasna i evo što im nikako ne ide u glavu

Kinezi na sportskoj obuci (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Kinezi na sportskoj obuci (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kinezi na sportskoj obuci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kinezi na sportskoj obuci (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kinezi na sportskoj obuci (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kinezi na sportskoj obuci (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kinezi na sportskoj obuci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/3 >>
Jedna od najvećih i najmnogoljudnijih zemalja na svijetu, Kina, sportska znanja došla je upijati u Hrvatsku.

Stotinjak izabranih kineskih mladih sportaša u iduće tri godine trenirat će s hrvatskim stručnjacima, a istodobno i učiti hrvatski jezik. U petak su snage odmjerili s domaćim košarkašima.

Pročitajte i ovo Kineske vojne vježbe Naoružavanje Ovo nije viđeno od Drugog svjetskog rata: "Do 2027. godine bit će spremni na invaziju" Vladimir Putin Drugačija slika Ovo su državnici koji su čestitali Putinu na pobjedi na izborima: "Naš stariji brat je trijumfirao, to je dobar znak za svijet"

Mladi kineski košarkaši svladali su vršnjake iz Hrvatske. Selekcija kineskih studenata i srednjoškolaca stigla je u Zagreb kako bi u idućih nekoliko godina prošla obuku u ekipnim i pojedinačnim sportovima. I sve pod budnim okom prve žene kineske Vlade.

"Imamo li samopouzdanje? - Imamo! Od svojih kolega iz Hrvatske naučit ćete o taktici i borbenosti koju nosi hrvatski narod! Hvala Vam!", kazala je Sun Chunlan, potpredsjednica kineske Vlade.

Mladi Kinezi s hrvatskim trenerima i stručnjacima rade posljednja dva mjeseca. "Vaša zemlja je nogometna, rukometna i vaterpolska velesila. To je sjajno, i mi Kinezi vas jako cijenimo", kazao je Zhipeng Wang, kineski student.

Ne ide im u glavu kako jedna zemlja, koja je velika kao prosječno kinesko selo, može biti svjetski doprvak u nogometu. "Najviše smo impresionirani hrvatskom nogometnom reprezentacijom. I naravno, vašim kapetanom, Lukom Modrićem", kazao je Cao Weidong, predsjednik Sportskog sveučilišta u Pekingu.

Znanje ide u oba smjera

Ali, znanje ne ide samo u jednom smjeru. "To je takva disciplina da oni maltene se drže za ruke dok hodaju prema dvorani, a mi dolazimo sa svih strana, možda bi trebali tome težiti mi, al' u svakom slučaju, lijepo to izgleda, ta disciplina velika", kazao je Jan Palokaj, mladi hrvatski košarkaški reprezentativac.

Kinezi će u Hrvatskoj trenirati i gimnastiku, iako su u tom sportu svjetska velesila. I to pod budnim okom našeg najboljeg gimnastičara, Marija Možnika.

"Nisu svi kinezi vrhunski gimnastičari, ovo su studenti koji nikad nisu imali doticaj sa sportskom gimnastikom. ali dobro su se uklopili, odlično radimo", kazao je Marijo Možnik, gimnastičar.

Osim razmjene sportskog znanja i vještina, Kina i Hrvatska planiraju i ulaganja u infrastrukturu. Kinezi bi u budućnosti u Hrvatskoj trebali graditi i sportske centre i kampove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene