Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je znati

Kako znati je li javni natječaj namješten?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li se ikada prijavili na natječaj za posao pa shvatili da je raspisan pro forme, jer se ime novog zaposlenika već zna?

U redakciju i na Facebook stranicu Provjerenog, pristiglo je nekoliko desetaka mailova s pritužbama na namještene javne natječaje. Zato je ekipa Provjerenog okrenula nekoliko telefonskih brojeva i pitala – ima li uopće svrhe slati svu potrebnu dokumentaciju na javni natječaj? Neki odgovori poprilično su ih iznenadili. No, većina nije znala što bi odgovorila.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Ivana je mlada psihologinja koja je u dvije godine poslala više od pedeset prijava za posao putem javnih natječaja, no još uvijek nije našla posao. U pravilu se na kraju ispostavi da su natječaji na koje se javljala već namješteni za nekog drugog.

''Nazvala sam redom i pitala - dobar dan, molim vas možete li mi reći, imam iskustva već s natječajima, da ne trošim novce bezveze. U jednoj školi mi je rečeno da ne šaljem dokumente, jer već imaju kandidata'', opisala je Ivana „borbu“ s javnim natječajima.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje rekli su da su rijetko upoznati s informacijama o neregularnosti u postupku javnog natječaja. Znači li to da su takvi natječaji izuzetna rijetkost, da ih nitko ne prijavljuje ili nešto treće? Ali, HZZ ni nema mehanizama za ispitivanje eventualne proceduralne pogreške pri natječaju.

''Svi koji nisu zadovoljni, mogu podnijeti žalbu, ne samo onoj instituciji koja je to raspisala već i onima iznad nje'', rekla je Ivana Šimek iz HZZ-a.

Tako na građanima ostaje hoće li zvati nadležnu inspekciju ili pak državni inspektorat, ako sumnjaju u neispravnost natječaja. U ostalim europskim zemljama javni natječaji sadrže i po nekoliko stranica uvjeta koje kandidat mora ispuniti. U tom slučaju teže je namještati natječaj jer se točno zna koje kriterije netko nije zadovoljio ukoliko mu je zamolba odbijena. Kod nas takva praksa ne postoji.

''Znamo da se rade natječaji koji se temelje na znanjima, vještinama i iskustvu. Kod nas je zapravo još uvijek jedini kriterij formalno obrazovanje, a onda valjda i poznanstvo'' rekla je Nives Miošić, voditeljica istraživačkog centra GONG.

Što učiniti kada natječaj traje samo jedan dan ili je objavljen dok su nadležne institucije za izdavanje potrebnih potvrda na kolektivnom godišnjem, pogledajte večeras u Provjerenom nakon Masterchefa!

 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene