Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivše sjedište CKSKH

ZAVIRITE U KOCKICU Jednoj prostoriji tepaju da je zagrebačka sikstinska kapela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popularnu Kockicu krase umjetnička djela, a umjetnici jednoj od prostorija tepaju da je zagrebačka sikstinska kapela.

Nakon što je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao kako je moguće da se Vlada preseli u popularnu Kockicu, a Ured predsjednice u Banske dvore - preseljenje na Markov trg u petak je podržala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. A mi smo provjerili kako bi u zgradi sagrađenoj kao sjedištu Centralnog komiteta saveza komunista Hrvatske - mogla funkcionirati - hrvatska Vlada.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Slika nije dostupna Karamarko: Imamo veće prioritete od preseljenja

Popularna Kockica - arhitektonsko je djelo Ivana Vitića. Sagrađena je prije više od pola stoljeća. Danas je sjedište dva ministarstva - turizma i prometa, ali je sjedište i brojnim umjetničkim djelima. Odmah na ulazu nalazi se mozaik Ede Murtića.

U Kockici čak i u restoranu krije se umjetnička djela. I to opet mozaik Ede Murtića, ali ovog puta na stropu. Upravo zato umjetnici ovoj prostoriji tepaju Zagrebačka sikstinska kapela.

Ugostiteljica Došlec Safeta tamo je 21 godinu.

'Posluživala sam od Mudrinića pa sve druge ministre, jedno 8 ministara smo promijenili i tako', priča, a na pitanje je li joj neki od njih omiljeni odgovara 'Mudrinić, jedan i jedini'.

Veliku kongresnu dvoranu još uvijek krase djela Zlatka Price, ali i 6 tona teška čelična konstrukcija Stevana Luketića

'Osjećamo se kao u jednoj maloj galeriji, tu je Murtić, tu je Prica, tu je Goldoni, Jagoda Buić itd. I zgrada je zaštićena kao kulturno dobro', kaže Dražen Ivanušec, glavni tajnik ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture.

Prije više od 30 godina u jednom od hodnika bila je stomatoškola ordinacija, ordinacija liječnika opće prakse, a još uvijek su ostali znakovi upozorenja za pacijente koji su čekali pregled rendgenom.

Najslabija točka zgrade

Vjerojatno najslabija točka zgrade od 10 katova su stropovi koji prokišnjavaju i to u velikom broju ureda, a kako bi se to riješilo nužna bi prvenstveno bila obnova fasade

Zanimljivo je da ova zgrada u svojem projektu iz 1968. nije imala protupožarne stepenice, to predstavlja veliku investiciju u ovoj zgradi', kaže Ivanušec.

Vlada u Kockicu, a Predsjednica u Banske dvore - iako je najavljivala preseljenje u Visoku ulicu, prijedlog da ured preseli na Markov trg, očito se svidio Kolindi Grabar Kitarović.

'Meni je drago da je gospodin Karamarko predložio Banske dvore. To je uostalom i izvorno sjedište Ureda predsjednika. Mislim da postoji odluka da su Banski dvori sjedište predsjednika', kaže Kolinda Grabar Kitarović.

Ali rješenje o selidbi na kraju, poručuje Predsjednica - ipak mora biti financijski isplativo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene