Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neznanje dovodi do neželjenih posljedica'

Jedan od prvih poteza nove Vlade - uvođenje spolnog odgoja u škole!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od prvih poteza nove Vlade bit će usmjeren na mladu populaciju. U škole će se uvesti zdravstveni, odnosno spolni odgoj. Mladima bi trebao pomoći da se prema sebi i svom tijelu odgovornije ponašaju.

U sve ranijoj dobi mladi se ponašaju poput odraslih jer to je postalo 'ulaznica za stjecanje popularnosti u društvu'. Prvi potezi Vlade usmjereni su zato upravo prema mladima. Uvođenje zdravstvenog odgoja u škole je, kaže buduća potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, nužno jer neznanje često dovodi do neželjenih posljedica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavljena sjednica Saborski zastupnici o zdravstvenom odgoju, referendumu i socijalnoj skrbi Slika nije dostupna Evo zašto VIDEO Ovo su sobe za ispitivanje djece

'Djevojke ne znaju ni prepoznati na vrijeme da su trudne, a nemaju ni dovoljno informacija kako se zaštititi od trudnoće', kazala je psihologinja Gordana Buljan Flander koja apsolutno zagovara uvođenje zdravstvenog ili spolnog odgoja u škole. 'Mogu mladima pomoći da ne ulaze u rizične situacije, rizična ponašanja, da razviju samopoštovanje i poštovanje drugih i da razviju prikladan način afirmacije u društvo'.

Iskustva govore da je seksulanost i za roditelje neugodna tema. Pa mladi najčešće koriste informacije iz časopisa i medija koje nerijetko daju pogrešnu sliku.

Vjeročiteljica Silvana Lelas već je sudjelovala u takvom eksperimentalnom projektu prije pet godina. Program je zastupala udruga Grozd i Katolička crkva. Ukinut je zbog različitog stava struke. 'Mislim da su djevojke to dosta prihvatile i bilo je odaziva. Uglavnom mi je bila grupa od 10 do 12 djevojaka, što smatram da je jako pozitivno za njih'.

Crkva o najavama nove Vlade danas s oprezom. 'Crkva je otvorena za sve što ide na dobro građana, ali često puta iza raznih projekata postoje određene ideologije koje se skrivaju. Mi jesmo protiv ideologija', kazao je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački.

O detaljima provođenja zdravstvenog odgoja u školama za sada se još ne govori.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene