Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pročitana oporuka

Imovina Nelsona Mandele procjenjuje se na 4,1 milijun dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mandela je umro 5. prosinca, a čitanje oporuke potrajalo je više nego se očekivalo. Nazočila je gotovo čitava obitelj Mandela.

Imovina koju je ostavio bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela zasad se procjenjuje na 4,1 milijun dolara (46 milijuna randa), rekao je u ponedjeljak novinarima jedan od troje izvršitelja oporuke, sudac Dikgang Moseneke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sumnjiva oporuka Blokirali mu nekretninu: Obducent se upisao na kuću dok je mrtva vlasnica ležala na patologiji Ilustracija zbog ocjena "Ja sam te rodila, ja ću te i zadaviti": Majka osuđena jer je sinu slala uznemirujuće poruke

Moseneke je rekao kako se na temelju privremenog popisa imovine može izvesti "okvirna procjena u visini 46 milijuna randa", nakon čitanja oporuke kojom se ostavljaju sredstava za školovanje djece, napose školama koje je pohađao Mandela i njegovoj stranci ANC-u "radi promicanja načela pomirbe".

TAJNI DOKUMENT OTKRIVA Mandela prošao obuku Mossada u naoružanju

Njegova tri imanja naslijedila je obiteljska zaklada "Nelson Rohlilala Mandela Family Trust", napose kuću u Qunuu pokraj koje je pokopan, na jugu JAR-a i kuću u Johannesburgu, u bogataškoj četvrti gdje je boravio dok je bolovao pred kraj života.

"Želim i da se tu okuplja obitelj Mandela kako bi ostala zajedno dugo nakon moje smrti", zapisano je u oporuci.

Čitanje potrajalo, nazočila gotovo čitava obitelj

Mandela je umro 5. prosinca, a pokopan je 15. prosinca u Qunuu, selu u kojemu je odrastao. Ima više od 30 djece, unuka i praunuka rođenih u njegova prva dva braka.

U oporuci nije zaboravio ni djecu svoje treće žene Grace Machel s kojom se oženio kada mu je bilo 80 godina.

FOTO Sprovod Nelsona Mandele

"Oporuka je pročitana stranicu po stranicu. Potrajalo je više nego što smo mislili. S vremena na vrijeme zatražena su pojašnjenja", rekao je sudac Moseneke.

"Nazočila je gotovo čitava obitelj Mandela, kao i njezini potomici, što nam je bilo drago", dodao je.

U oporuci sastavljenoj 2004. koja je poslije izmijenjena, Mandela se potrudio da većini nasljednika napiše kratko obrazloženje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene