Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je granica za dobar izgled

Doznajte kako 'proteini iz vrećice' djeluju na zdravlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je kada mnogi odlaze u teretanu kako bi na ljeto izgledali mišićavo i privlačno. A prečac do tog željenog izgleda su prečesto proteini iz vrećice! Jesu su štetni proizvodi za bildanje mišića?

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Provjereno: Zvonimir Rusjan - 5 izgubili dokumentaciju Na mirovinu je čekao 14 godina, a onda se uključilo Provjereno: "Mislio sam da će ići brže, ali ovako..."

Ljudi ne znaju napraviti granice - ono što je namijenjeno sportašima nije namijenjeno običnim građanima. Kratko i jasno je rekao nutricionist Ignac Kulijer. Profesionalni bodybuilder, Miroslav Levak nije se složio. 'To je dobitna kombinacija za zdrav i dobar izgled, jer pazite svatko od nas teži dobrom izgledu, ja sam prvi koji će vam reći da voli dobro izgledati i zbog toga sam se bavio bodibildingom'.

Različita su mišljenja o novom najbržem načinu da se izgleda mišićavo i atraktivno - dodacima za prehranu.

'Nažalost, bavljenje sportom, bavljenje pogotovo sportom u teretani, obično je motivirano prvenstveno izgledom tijela a nažalost rjeđe zdravljem', smatra doktor opće medicine Milan Mazalin.

Ekipa Provjerenog otišla je korak dalje, što možete pogledati u video prilogu. Nasumce su kupili nekoliko vrećica i odnijeli ih na testiranje. Nisu otkrili samo uobičajenu varku proizvođača - činjenicu da ono što piše na etiketi ne znači da doista i je u bočici, već još jednu nevjerojatnu stvar, jedan od tih proizvoda koji se legalno prodaje u trgovinama, nema odobrenje ministarstva zdravstva i zapravo se uopće ne bi smio prodavati!

 

Sanja Radeljak, psiho farmakologinja i sudska vještakinja jasno ističe da dodaci prehrani služe jedino kako bi se poboljšala snaga, izdržljivost, brzina ili povećala mišićna masa vrhunskih sportaša. ' Ako se radi o profesionalnim sportašima, mogu ih koristiti isključivo pod vodstvom liječnika koji je specijalist sportske medicine. Njima svakako trebaju nekakvi dodatci prehrani jer oni prolaze kroz ekstremne napore'.



Ali pretjeranim korištenjem iz neznanja preparati mogu biti itekako štetni.

'Dugotrajnim uzimanjem opasnost je za zdravlje da prije svega da se oštete bubrezi, jetra, prvenstveno sintetskim suplementima koji znatno oštećuju organizam', objasnio je nutricionist Nenad Bratković i nadodao korištenje nekoliko takvih čudotvornih preparata mogu uzrokovati nuspojave.

Počevši od probavni tegoba, nadutosti, ako se koriste dodaci na bazi vrlo visokih količina aminokiselina moguća je i pojačana dlakavost, svakodnevan neugodan miris znoja i urina.

Kako bi se postigli veliki mišići i dobar izgled, osim što je potreban mukotrpan dugogodišnji trening, treba se posavjetovati s liječnicima i nutricionistima. Organizmu je dovoljan samo točno određeni postotak dodataka, a to treba znati izračunati - ostatak može biti opasan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene