Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika nepravda u Hrvacama

Njegovi vršnjaci u školu idu busom, no Nikola (8) je izgubio to pravo, njegov otac očajan: "Nema kome se nisam obratio"

Dječak ne smije u školski autobus - 6
Dječak ne smije u školski autobus - 6 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dječak ne smije u školski autobus - 1 Dječak ne smije u školski autobus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dječak ne smije u školski autobus - 6 Dječak ne smije u školski autobus - 6 Foto: DNEVNIK.hr Dječak ne smije u školski autobus - 2 Dječak ne smije u školski autobus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dječak ne smije u školski autobus - 3 Dječak ne smije u školski autobus - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Dječak ne smije u školski autobus - 4 Galerija 1/7 >>
Osmogodišnjak iz Bitelića kod Sinja na nastavu u Hrvace ne smije školskim autobusom jer živi dva kilometra dalje od zone koja pripada školi.

Vikend je, pa se osmogodišnji Nikola igra s tatom i mlađim bratom pred kućom u Biteliću, ali u ponedjeljak, kad krene škola, njegovi vršnjaci će u veliku školu u Hrvacama ići školskim autobusom, a on kako se roditelji snađu. Ući u taj autobus više nema pravo jer živi dva kilometra dalje od zone koja pripada školi u Hrvacama.

Pročitajte i ovo Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli" Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci

Stipe Jukić, otac djeteta, ne miri se s tom činjenicom stoga je zvao i župana i pročelnika za školstvo, ali oni poručuju da dijete po zakonu spada u područnu školu u Biteliću. Iz kojega se mahom iselilo, pa je i škola prazna.

„Sad će oni meni reći da nemam pravo, meni je dosta te demagogije. ja sam njih zvao 15 puta, nema kome se nisam obratio“, kaže Stipe Jukić.

Iza Domovinskog rata u ovoj velikoj školi bilo je 150 djece, sada nažalost ima samo dva učenika. Nikolini roditelji ne žele da on bude onaj treći. Žele da u školu ide sa svojim vršnjacima.

Dva učenika u Biteliću su i starija od Nikole, a Nikola je u Hrvacama išao i u vrtić, pa su mu svi prijatelji u školi u Hrvacama. Tamo je završio i prvi razred, pa želi i drugi. Roditelji bi vozili Nikolu sami no ujutro idu na posao u Split, dok Nikola u školu ide iza dvanaest sati.

Ravnateljica škole ističe da vrijeme u koje Bitelićem prolazi autobus nikako ne odgovara Nikoli te da želi sačuvati mjesnu školu. Ipak roditelji Jukić to opovrgavaju smatrajući da njihov sin ne treba odvajanjem od prijatelja spašavati lokalnu školu, nego političari jačanjem gospodarstva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene