Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon sramotnih objava

Evo što stručnjaci za informacijsku sigurnost kažu na tvrdnje hrvatske diplomatkinje da joj je profil na Facebooku hakiran

Objava Elizabete Mađarević na Facebooku (Foto: screenshot Facebook)
Objava Elizabete Mađarević na Facebooku (Foto: screenshot Facebook) screenshot Facebook
Aktualno Galerija +0 Objava Elizabete Mađarević na Facebooku (Foto: screenshot Facebook) Galerija 1/1 >>
Objave Elizabete Mađarević,hrvatske diplomatkinje i prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, uzburkale su javnost. Ona sada tvrdi da ih nije ona pisala nego da joj je netko hakirao profil.

Hrvatska diplomatkinja Elizabeta Mađarević negirala je da ona stoji iza objava na njenom Facebook profilu koje pozivaju na "čistu bijelu Europu".

Pročitajte i ovo Hrvoje Prpić Globalni problem Stručnjak pojašnjava što bi mogao biti razlog pada Facebooka i Instagrama, oglasili se iz Mete Slika nije dostupna Emotivna ispovijest "Zašto sam danas na Povorci ponosa? Više ne želim gutati bol, hodati pognute glave i skrivati što mi se događa. Od sada želim pričati"

Njih je prvi prenio Index, a reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova koje ju je zvalo na razgovor u Zagreb. Magazinu Fenix potom se javila sama Mađarević. 

"Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima slijedim politiku vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu. Na godišnjem sam odmoru izvan Hrvatske i ništa mi drugo osim tužbe protiv onih koji o meni šire neistine ne pada sada na pamet. Karijerni sam diplomat, što znači da služim hrvatskoj Vladi i državi u svojem službenom djelovanju, rekla je Elizabeta Mađarević za Fenix dodajući kako drži da krajnji cilj napada nije ona već Vlada RH i novi ministar vanjskih i europskih poslova.

"Ja sam posve obična osoba i profesionalno obavljam svoj posao za svoju državu i Vladu", kazala je prozvana Elizabeta Mađarević.

"Pravo na osobne stavove?"

No, još u petak tvrdila je da ona ima pravo na osobne stavove. Kako je javio Jutarnji list, Mađarević je nakon što je sve procurilo u javnost na svom Facebooku komentirala medijske napise.

“Na godišnjem odmoru izvan Hrvatske zovu me prijatelji i kažu da sam postala tema dana. Dapače, da je Index objavio ‘lijepu’ priču o meni na komentar o autentičnoj Europi kojeg sam objavila na svom privatnom profilu nakon posjeta jednoj zemlji na Mediteranu izvan Hrvatske. Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama”, napisala je ona u petak. U subotu njenog profila više nije bilo na Facebooku.

Stručnjaci za informacijsku sigurnost o hakiranju

''Gospođa Mađarević je u prvoj izjavi nakon objave njenog komentara u medijima rekla da ona ima konzervativne stavove i da je privatna osoba, a tek u drugoj izjavi nakon što su je pozvali u Ministarstvo, kaže da joj je profil na društvenoj mreži na kojoj je objavljen komentar - hakiran. Postoji jedan posto šanse da su je hakirali, ali čini mi se je to način na koji pokušava sanirati štetu'', rekao je Leon Juranić, CTO tvrtke DefenseCode.

Alen Delić, konzultant za informacijsku sigurnost kaže kako ne može komentirati ovaj konkretan slučaj. Ali, generalno govoreći o hakiranju profila na društvenim mrežama, kaže – sve je moguće.

Također je moguće dokazati je li profil hakiran. Naglašava kako nije lako utvrditi kompromitaciju profila, ali ako je do toga došlo, to može utvrditi policija.

Ministarstvo se ogradilo od iznesenih stavova

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je 16. kolovoza 2019. izvijestio index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu.

S obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima", rekli su u Ministarstvu.

"Turiste trebamo privlačiti, ne odbijati govorom mržnje iz 1940-ih"

Sramotne objave komentirao je i nezavisni predsjednički kandidat Dejan Kovač. Kaže da su obave Elizabete Mađarević uzburkale hrvatsku, ali vjerojatno i stranu diplomatsku javnost te da iz statusa proizlazi da mjeri "preplanulost" ljudi u Europi".

Najviše ga je, ističe, razočarala tišina hrvatske politike koja do danas šuti o tom diplomatskom skandalu. Očekuje, kaže, osudu cijele Hrvatske javnosti i cijele hrvatske politike, prvenstveno od aktualne predsjednice i premijera koji zajednički kroje hrvatsku vanjsku politiku.

"I za kraj, koju poruku šaljemo svjetskoj javnosti za naš turizam koji se nalazi u ovim turbulentnim vremenima!? Danas bi trebali privlačiti turiste, a ne odbijati ih sa govorom mržnje iz 1940-ih. Kakvo mi to društvo želimo postati, ako odmah ne osudimo ovakve ispade", zapitao se Kovač.(Hina/A.T./I.D.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene