Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Novi oblici komunikacije'

Bebić najavio otvaranje profila na Facebooku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Što veće uključivanje građana u procese donošenja odluka tijela javne vlasti, posebno u kontekstu novih elektroničkih oblika komunikacije, preduvjet su jačanja vladavine prava, istaknuto je na konferenciji ‘Novi oblici komunikacije s građanima’ održanoj u Hrvatskom saboru.

Na konferenciji se raspravljalo o razvoju elektroničke demokracije te primjeni novih standarda savjetovanja državnih tijela i građana u postupcima donošenja zakona, a konferenciju su zajednički organizirali vladin Ured za udruge i Hrvatska informacijsko-dokumentacijska referalna agencija. Na konferenciji su, među inima, sudjelovali predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, veleposlanik kraljevine Španjolske Manuel Salazar, izaslanica predsjednika Republike Ankica Marinović i državni tajnik u Ministarstvu uprave Davor Ljubanović.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 1 Komunikacijska stručnjakinja ''Nepredvidljivost je Milanovićeva osnovna karakteristika, a ona stvara nestabilnost njega kao osobe i kao političara'' Svjetski dan romskog jezika - 5 Romski jezik O jeziku i identitetu: Priča koja je krenula iz Hrvatske - znate li što je romani ćib?

Naglasivši važnost građana u demokraciji i njihove komunikacije s tijelima javne vlasti, Bebić je istaknuo da je otvorenost svih državnih tijela koja donose odluke koje utječu na javnost ‘odlika demokratskih sustava’. Također, dodao je, aktivno sudjelovanje građana u procesu donošenju odluka uvjetovano je njihovom informiranošću, a tu je, istaknuo je, važno ‘odgovorno djelovanje nezavisnih medija’. Sabor kao tijelo koje donosi zakone, istaknuo je, ulaže maksimalne napore u komunikaciji s građanima. U prilog tome, naveo je da od 34 saborska savjetodavna tijela, u radu 22 sudjeluju predstavnici zainteresirane stručne javnosti, udruga i organizacija civilnog društva.

‘U ta je saborska radna tijela putem javnog, vrlo transparentnog postupka imenovano preko stotinu predstavnika organizacija civilnog društva, što pokazuje spremnost Sabora da se otvori komunikaciji s javnošću u svim ključnim pitanjima’, naglasio je. U kontekstu hrvatskog ulaska u EU, Bebić je kazao kako bi Sabor trebao jačati svoju ulogu kako glavna spona između Hrvatske i građana s europskim institucijama. Hrvatska do kraja godine mora imati svog predstavnika u Europskom parlamentu koji će biti posrednik u komuniciranju, naglasio je te istaknuo da će Sabor vrlo skoro otvoriti i profil na internetskoj društvenoj mreži 'Facebook'.

Potpredsjednik Vlade Uzelac istaknuo je da je u kontekstu završetka pregovora o ulasku u EU nužno uspostaviti što konkretniju komunikaciju o svim aspektima punopravnog članstva i to prvenstveno sa stajališta kvalitete života građana. A 21. stoljeće, elektronički svijet, stvara svaki dan nove oblike te komunikacije s građanima i njihova potreba za sudjelovanjem u odlučivanju je sve veća, dodao je.

Veleposlanik Salazar naglasio je važnost informiranja javnosti i njezina sudjelovanja u procesu donošenja odluka u kontekstu suzbijanja kriminala i korupcije. Državni tajnik Ljubanović istaknuo je da otvorenost i pristupačnost tijela javne vlasti znače ‘jačanje vladavine prava’. Javna uprava mora stalno osluškivati građane kako bi bila dobra uprava, kazao je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene