Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak prosvjeda

VIDEO: Bandiću donijeli kofere, da se 'spakira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Zelena akcija i Pravo na grad nastavljaju prosvjede zbog gradnje u Varšavskoj.

U organizaciji udruga Zelene akcije i Prava na grad večeras su mnogi građani u Varšavskoj ulici oblikovali dugačku prosvjednu povorku koja je, s bubnjarima na čelu, prošla pokraj Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici, gdje su prosvjednici otpjevali aktivističku pjesmu 'Zagreb te zove' s izmijenjenim stihovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ocjenjivanje rada gradonačelnika Odbor ima primjedbe na Bandićeve protokolarne susrete Slika nije dostupna Teške riječi padale u skupštini Špicer nazvao Bandića 'Milan the babykiller'

>> Čuvari Varšavske sele pred Gradsko poglavarstvo

>> Šprem: Hoto grupi preporuka da čeka Upravni sud

'Zagreb te zove, dođi u Varšavsku, Zagreb te zove, pun je prljavštine, Zagreb te zove, treba mu čišćenje. Zagreb je začepljen grad, Zagreb, hajde odčepi ga sad', pjevali su prosvjednici ispred zgrade Državnog odvjetništva. Neki su, simbolično, napravili i veliki odčepljivač za odčepljivanje odvoda. Građani u rukama nose putne kovčege s natpisom 'Remetinec', a krajnji im je cilj gradska uprava, gdje će poručiti gradonačelniku Milanu Bandiću da dade ostavku.

'Pun mi je kufer svega', 'Odredište Remetinec', 'Bandiću pakiraj kofere', samo su neki od natpisa i parola koje se vide u prosvjednoj povorci. Povorka je zatim krenula prema zgradi gradske uprave, na Trg Stjepana Radića, gdje glasno prosvjeduju protiv, kako kažu, korupcije u gradu.

Po procjeni zagrebačke policije na prosvjedu se okupilo između dvije i dvije i pol tisuće građana, dok organizatori, udruge Zelena akcija i Pravo na grad, navode da ih je bilo oko četiri tisuće. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević izvijestio je okupljene kako su udruge podnijele kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Bandića zbog, kako je kazao, sklapanja štetnog ugovora u Varšavskoj ulici gdje je Grad Zagreb sam sebi izdao dozvolu da se iskopa pješačka zona.

'Ne samo da je to isključivo za privatne interese Hoto grupe, već to moraju platiti građani Zagreba, 12 milijuna kuna, a gradonačelnik Bandić nije to imao u svojim ovlastima prema novom zakonu', izjavio je Tomašević i dodao kako očekuje da se utvrdi kaznena odgovornost gradonačelnika. Nakon što je Tomašević podsjetio kako je Državno odvjetništvo, zbog rušenja starih objekata na Cvjetnom trgu i gradnje novih, od Ministarstva kulture dodatno zatražilo provođenje cjelovitog inspekcijskog nadzora, a da je USKOK, na temelju kaznene prijave udruga od policije zatražio da provede kriminalističku istragu radi moguće kaznene odgovornosti prilikom izdavanja dokumentacije za izgradnju objekta na Cvjetnom trgu - prosvjednici su zapitali 'gdje ste bili do sada'.

'Mi smo posljednja obrana ovoga grada i zato tražimo ostavku', kazala je glumica i aktivistica Urša Raukar. Tomašević je nakraju pitao prosvjednike jesu li za to da se i dalje blokiraju radovi u Varšavskoj ulici što su oni dizanjem ruku potvrdili. 'To nam je važno jer gradonačelnik prijeti da će tužiti udruge zbog štete koja nastaju Hoto grupi. Ne radimo mi blokadu sami, vi odlučujete', poručio je dodajući da je kampanja Prava na grad i Zelene akcije odsad inicijativa građana i kako, naglasio je, treba izdržati u Varšavskoj dok institucije ne odrade svoj posao do kraja.

Građani koji se protive gradnji ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici za podzemnu garažu Hoto grupe, ondje su organizirali 24-satna dežurstva. Postavili su i natpis namijenjen policajcima, koji su, zajedno sa zaštitarima, također u Varšavskoj: 'Policajci su naši prijatelji- zajedno protiv lopova!' (T.Š./Hina)

Treba li se Bandić 'spakirati'?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene