Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRATEŠKI PROJEKTI

Apsurd na jugu Hrvatske: U planu novi hoteli, a ruševine hotelskih kompleksa i dalje stoje netaknute

Aktualno Galerija Paula Klaić Saulačić Paula Klaić Saulačić Foto: DNEVNIK.hr Hoteli - 1 Hoteli - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hoteli - 2 Hoteli - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hoteli - 3 Galerija 1/4 >>
Dubrovnik bi trebao dobiti još jedan hotel s pet zvjezdica. I to je Vlada proglasila strateškom investicijom. I nova zapošljavanja, više u državnom, ali i gradskom proračunu. Ali sve je samo na papiru. A na terenu druga slika. Reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić bila je na krajnjem jugu, gdje se planira tisuće novih kreveta.

Od Dubrovnika do Konavala brojni su hotelski kompleksi koji tek čekaju obnovu. Belvedere, Kompleks Kupari, hotel Župa, Plat. Zbrojeno, to bi bilo oko 2.000 kreveta. I dok te investicije još čekaju - Vlada daje zeleno svjetlo za nove.

Pročitajte i ovo Stare jezgre - 2 Po uzoru na Veneciju Hoće li i biser Jadrana naplaćivati ulaz? Turisti: "Platili bismo i 10 eura"; Domaći: "Ni slučajno, ne želimo biti samo za elitu" Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put"

U Cavtatu bi trebala niknuti nova strateška investicija RepublikeH. Marina i hotel s čak 900 kreveta. Vrijednost projekta - 625 milijuna kuna. Strateška su investicija i Hoteli Plat, još iz 2017. godine. Također je bila procijenjena na više od 600 milijuna kuna. Sve stoji na mjestu.

Mještani krajnjeg juga uglavnom složni - graditi nove hotele dok ruševine stoje i nema baš logike.

O kolikom području ovdje na jugu Hrvatske se radi kada govorimo o planiranju hotelskog smještaja govori i sljedeća slika: u Platu pogled s desne strane puca na Kupare gdje obnova nije ni blizu početka, a s lijeve strane na zeleno područje gdje bi trebao niknuti novi hotel s 900 kreveta.

Strateška investicija u Hrvatskoj znači lakše i brže dobivanje dozvola - što je čak i pomalo smiješno jer lakše investiranje bi trebalo vrijediti za sve. Fokus države valjda bi trebao biti u što se ulaže.

"Ključna stvar je da se maknu administrativna ograničenja, da se postupak investiranja olakša, ali s druge strane da se potpuno ujednači s interesima lokalne zajednice. Interes investitora je da dobije. Ja vas pitam je li to interes županije, grada ili Cavtata", kaže Neven Ivandić s Instituta za turizam.

Rast broja kreveta u turizmu ne može biti dobra stvar ako infrastruktura stoji na mjestu. Ne može biti dobra stvar ni ako je samo turizam taj koji se razvija, a sve drugo stoji na mjestu.

Nedostaje nekoliko tisuća radnika

"Već sada na području Dubrovnika nedostaje nekoliko tisuća radnika. Samo ovaj hotel u Cavtatu, resort s marinom, predviđa zapošljavanje 250 radnika na godišnjoj razini za stalno, i 150 sezonskih djelatnika. Veliki će izazov biti gdje ih pronaći jer ovdje se radi i o popratnim sadržajima, a kada svi ovi hoteli budu gotovi, to je nekoliko stotina radnih mjesta. Za sve će se te ljude morati pronaći i smještaj, a znamo koliki je problem i sa smještajem ovdje na jugu Hrvatske. 

Kad se planiraju investicije u turizmu onda treba paziti i na to kako te investicije utječu na prostor, okoliš, infrastrukturu, za koju vidimo da u brojnim gradovima, turističkim destinacijama, doslovno puca po šavovima. Tek kada se odgovori na ta pitanja, tek tada se može ozbiljno pristupiti razvoju turizma, destinaciju po destinaciju, i naravno, održivom turizimu. A upravo to zadatak je Ministarstva turizma - strategija održivog turizma, koja se još čeka.  

Korona nas je naučila da se ne smijemo oslanjati na turizam. Stručnjaci godinama upozoravaju da nam je prevelik udio u BDP-u kada govorimo o turizmu, a obrasci ponašanja su opet isti. Grad Dubrovnik i Općina Konavle bili su među destinacijama koje su doživjele velike financijske gubitke zbog COVID krize i zato što je turizam bio na koljenima, a sada vidimo - sve se ponavlja: razvoj turizma i zapošljavanje isključivo ili većinom u turizmu. A to je ono što svakako dugoročno ne može biti dobro. Odgovorni se moraju uhvatiti ove teme i ozbiljno početi planirati turizam u Hrvatskoj", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene