Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobio najprestižniju nagradu

Akademik Radman za Dnevnik.hr: Za iduće otkriće spremam nešto veliko

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Akademiku Miroslavu Radmanu uručena je najprestižnija europska nagrada za mikrobiologiju. Nagradu je primio u Ženevi na kraju ovogodišnjeg kongresa Federacije europskih mikrobioloških društava.

Predsjednik FEMS-a prof. dr.sc. Bernhard Schink uručio je akademiku Miroslavu Radmanu povelju i medalju od platine s likom prof.dr.sc. André Lwoffa, jednog od osnivača i očeva moderne mikrobiologije te ujedno i prvog predsjednika ove asocijacije te dobitnika Nobelove nagrade 1976. godine za fiziologiju i medicine zajedno s François Jacobom i Jacques Monodom.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Slika nije dostupna Uspjeh hrvatske znanosti Radmanu najprestižnija nagrada za mikrobiologiju

Prilikom uručenja naglašeno je da ova nagrada, koja se dodjeljuje svake treće godine, predstavlja priznanje prof.dr.sc. Radmanu za izvanredna dostignuća u mikrobiologiji, posebice kod otkrića SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka u DNK-a u Escherichia coli bakteriji.

Radman za Dnevnik.hr: Radim na velikom otkriću vezanom uz starenje

'Uvijek se veselimo priznanju kolega. Budući da se radi o najvišoj nagradi na području mikrobiologije, naravno, jako mi je drago', rekao je akademik Miroslav Radman za Dnevnik.hr. Radman je rekao kako nastavlja istraživanje bakterija, a iduće veliko otkriće mogao bi biti i svojevrsni 'eliksir života'. 'Vezano je uz bakteriju koja sama proizvodi antioksidanse. Nadam se da će donijeti veliku pomoć kod bolesti koje su vezane za starenje', rekao je Radman.

Dodao je i kako je značajno što je nagrada u Ženevi dodijeljena na području mikrobiologije koja je sada sve više u 'modi' zbog bolesti i epidemija. Radman je objasnio kako danas antibiotici ne djeluju kao prije 30 godina te da bi se takve bolesti ubuduće liječile bakterijama. Ovu je nagradu Radman primio kao hrvatski znanstvenik i to na prijedlog Hrvatskog mikrobiološkog društva.

Radman priznat kao vrhunski znanstvenik

Ovo je, inače, najvažniji molekularni sustav za održavanje globalne genetske stabilnosti koji djeluje anti-kancerogeno. Istaknuto da su Radmanova otkrića naveliko citirana u vodećim časopisima i modernim udžbenicima. Uz to, Radman je, prema ocjeni FEMS-a, pomogao razvoju znanosti života u Hrvatskoj osnivanjem Mediteranskog Instituta za istraživanje života u Splitu te je inicijator i suosnivač novog Europskog instituta za znanost i tehnologiju u Parizu.

S ovom nagradom FEMS je, prema riječima Sinka, priznao prof.dr. sc. Miroslava Radmana kao vrhunskog znanstvenika koji je ujedno djelovao i kao ambasador ujedinjenja izučavanja znanosti života u Europi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene