Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog pogrešnog parkiranja!?

Policajci bacili djevojčicu (5) na pod, ocu pred djecom u vrtiću zavrnuli ruku i stavili lisice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučer ujutro nešto iza 9 sati ispred Dječjeg vrtića Izvor u centru Zagreba dogodio se vrlo ružan incident - zbog nepropisnog parkiranja.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Izvor Ljiljana Vukšić u telefonskom nam je razgovoru ispričala kako je jučer ujutro obaviještena da se nešto događa u prostoru vrtića. Kada je izašla vidjela je dva mlada uniformirana policajca koji su zadržali gđu. T.K.D., majku 5-godišnje djevojčice, koja je parkirala ispred ulaza u vrtić Prilazu Đure Deželića 30.

Pročitajte i ovo Regionalni znanstveni Centar - 4 STEM obrazovanje Jug Hrvatske dobio važan centar za učenike: Ovo je priprema za budućnost Novi radovi u dvorištu Dječjeg vrtića Matija Gubec tko je vlasnik? FOTO Nastavlja se saga s dvorištem u zagrebačkom vrtiću: "Doveo je bager i počupao drveće, travu, kopao po terenu"

'Majka je parkirala ispred ulaza, svjesna prekršaja i policajcima je pokušala objasniti kako nema gdje drugdje parkirati te da ima tešku ozljedu ligamenata noge i ne može hodati. No, oni je nisu željeli pustiti ni da na minutu uđe u vrtić i ostavi dijete i potom plati kaznu za nepropisno parkiranje. U međuvremenu je stigao i njezin brat I.K., otac 2,5-godišnjih blizanac koji pohađaju isti vrtić. Djecu je u kolicima 'parkirao' na sigurno iza vrtićke ograde i stao u zaštitu sestre', ispričala je za Dnevnik.hr ravnateljica te dodala kako se do tada već okupilo puno djece i roditelja koji su svi šokirani promatrali na koji se način policajci ophode s roditeljima.

Odgurnuli 5-godišnjakinju

'Djeca su vrištala i plakala, roditelji su ih molili, ja sam ih molila, naša psihologica ih je molila da ne rade to pred užasnutom djecom, no policajci ih nisu željeli pustiti u vrtić. Tražili su ga osobnu iskaznicu, a on ih je pitao: 'Što sam učinio?' Otac ih je molio da ga puste unutra da smiri blizance koji su već panično vrištali, no kada je htio proći pored njih i doći do svoje uplakane djece oni su ga nabili u zid, zavrnuli mu ruku i stavili mu lisice. Potom su krenuli prema njegovoj sestri, a njezinu 5-godišnju kćer su tako odgurnuli da je malena pala na pod. Pokušali su staviti lisice i njezinoj majci, no ostali roditelji su ih u tome spriječili', ispričala nam je šokirana ravnateljica.

Psihologinja vrtića Soraja Čamber Verlberg zamolila je je policajce da skinu lisice s ruku oca kako bi mogao umiriti djecu koja su neprestano vrištala, što su policajci na kraju i učinili. Ravnateljica je pak, pokušala uspostaviti smireniju situaciju i urazumiti policajce, tražeći da dozvole ocu da odvede dječake u vrtić kako bi svi otišli u njezinu kancelariju i pokušali civilizirano riješiti sukob.

Ušli s pištoljima u vrtić i dodatno uznemirili djecu

'Nisam uspjela, a kada sam od njih zatražila brojeve njihovih službenih iskaznica oni su mi odbili dati, uz tvrdnju da ja nisam službena osoba iako sam im se predstavila upozoravajući ih da se nalaze na prostoru Dječjeg vrtića Izvor. Oni su mi rekli da su nadređeni oni, a ne ja', kaže prof. Vukšić te dodaje kako su na kraju ipak uspjeli postići da otac u pratnji službenika policije ode s djecom do njihove skupine. 'Policajci su bili vrlo temeljiti u provođenju mjera prema ocu prateći ga do garderobe s oružjem za pojasom, iako su bili svjesni da njihova prisutnost vidno uznemirava djecu koja su i dalje neutješno plakala. Tek su se na naše inzistiranje maknuli iz vidokruga djece kako bi ih otac mogao predati odgajateljici'. 

Ravnateljica je potom nazvala 1. Policijsku postaju i zatražila zaštitu roditelja i djece od ovakvih postupanja policajaca, nakon čega su, vidno brzo, došla dva policajca. Potom su majku djevojčice i oca blizanaca odveli u 1. policijsku postaju na obavijesni razgovor.

'To nije bila ni malo lijepa slika. Nakon odlaska policije stručni tim vrtića pružio je potrebnu podršku djeci kako bi ih dodatno smirili i pomogli u prvom prevladavanju šoka zbog nasilnog odvajanja od roditelja', kaže ravnateljica te napominje kako problem s parkiranjem ispred vrtića imaju već 16 godina te da je Grad Zagreb odavno o tome obaviješten. Napominje i kako su do sada imali samo pozitivna iskustva s policajcima iz 1. Policijske postaje te da su im uvijek ljubazno pomagali i pružali podršku upravo oko problema parkinga.

'Oaza mira i sigurnosti'

'Zašto su ona dvojica onako reagirala pred djecom i priveli im oca kao najvećeg kriminalca? Radi se o vrlo mladim policajcima pa pretpostavljam da je to razlog njihovoj pretjeranoj reakciji, neprofesionalnosti i nestručnosti', kaže ravnateljica te dodaje kako ne može ne povući paralelu jučerašnjeg događanja i onoga što su pročitali na web stranici I. Policijske postaje gdje piše - 'Ne zatvarajte oči i ne okrećite glavu na događaje u vašem neposrednom susjedstvu ili blizini. Možda ćete sutra upravo vi biti žrtva nasilničkog upada u vašu oazu mira i sigurnosti'.

'To nam je svima stvorilo gorak okus u ustima. Posebno gorak, jer smo upravo mi odrasli bili akteri ili svjedoci događaja u kojem su troje male djece bile 'žrtve nasilničkog upada odraslih u oazu mira i sigurnosti djece, njihovu obitelj i vrtić'. Svjesni smo da se to sve češće događa, no tragično je kad to doživimo od onih koji nose časne uniforme koje bi nas trebale zaštititi', kazala je ravnateljica.

U PUZ-u su nam pak kazali kako  je do incidenta došlo dok su policajci na automobile stavljali obavijesti o učinjenm prekršaju. Tada im je prišao muškarac koji ih je vrijeđao, a kada su mu pokušali utvrditi identitet on se počeo udaljavati prema haustoru. Kako se oglušio na njihove pozive da stane, na njemu su, kažu u policiji, uporabljena sredstva prisile. 39-godišnjak je priveden u policijsku stanicu na prekršajnu obradu, te kasnije predan sucu za prekršaje uz optužni prijedlog - ogriješio se o Zakon o osobnoj iskaznici i remetio javni red i mir. Dodali su još kako će policajci, ako se pokaže da su prekoračili ovlasti, za to i snositi odgovornost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene