Povratak u prošlost

Carski grad poveo tisuće posjetitelja na uzbudljivo putovanje kroz povijest Opatije

Opatija (Foto: PR) Opatija (Foto: PR) Foto: PR

Tisuće posjetitelja Opatije krenule su u subotu na put u dane kada se rađala Kraljica Jadrana, upoznali brojne slavne goste koji su je posjećivali i zabavili se uz bogat i šarolik program Carskoga grada.

Opatija – inspiracija za velika djela glazbe, umjetnosti i književnosti, mjesto radnje romantičnih trenutaka europske aristokracije i slavnih osoba, no i važnih političkih događaja te društvo sposobnih i radišnih ljudi koji su se već prije više od stotinu godina znali nositi s bogatim i moćnim gostima – sve to predstavljala je Opatija u svojoj dugoj turističkoj povijesti, a na te dane romanse i raskoši podsjetilo je novo izdanje manifestacije „Carski grad“.

Pogledaj i ovo Mammas\' show 2020 Treće izdanje Opatija postaje epicentar plesne umjetnosti: Martina Tomčić u žiriju trećeg izdanja "Mammas’showa"

Središte grada na jednu večer postalo je vremenski stroj za putovanje u doba kada su „okrunjene glave“ bile uobičajen prizor na opatijskim ulicama, a brojne lokacije uz glavnu ulicu, parkove i obalno šetalište poslužile su kao „portali“ u svakodnevicu Opatije iz ranih godina 20. stoljeća. Pred očima posjetitelja nizale su se slike iz toga vremena – umjesto automobila kočije među secesijskim vilama, kupači u „starinskim“ kostimima na Slatini, ribari i barkajoli koji u Portiću pripremaju svoje barke, braća Lumiere koji rade audiciju za film, vatrogasci s autentičnom vatrogasnom kočijom spremni za intervenciju, brojne dame i gospoda odjeveni po „predratnoj“ modi u krinoline i frakove, carski vojnici u svečanim uniformama, ali i brojni slavni gosti Opatije koji su još jednom prošetali Kraljicom Jadrana.

Albert Einstein, James Joyce, Gustav Mahler, Andrija Mohorovičić i braća Lumiere dočekivali su brojne goste „carskoga grada“, a u šetnju kroz povijest Opatije, odnosno kostimirano vođenje turističkim znamenitostima, poveli su ih nekadašnji direktor Južnih željeznica i vizionar opatijskog razvoja Friedrich Julius Schüler, barkajol i pučanka u potrazi za svojim mužem koji je kažnjen jer se kupao gol pred gospodom.

Subotnja večer bila je ispunjena i pjesmom i plesom. Ccarske koncerte održali su Martina Majerle Trio, Klapa Volosko, Zasedba Kranjci, Kvartet Veljak, Voljen Grbac, majstori klasične glazbe Srećko Valušek, Ivan Bošnjak, Alberto Surina, Mihalj Ivković, Iva Katarinčić te Esperanza i Claudio Frank, dok su tradicionalne plesove Austro-Ugarske Monarhije predstavile stotine plesača iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Uz sve te zanimljive detalje iz opatijske povijesti, pažnju posjetitelja plijenile su i brojne atrakcije kao što su oldtajmeri u kakvima se vozila Isadora Duncan i druge opatijske gošće, izložba opatijskih umjetnika, ponuda autohtonih i tradicionalnih proizvoda okupljena u Merkat po starinski, izložbe u Villi Angiolini, Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i Švicarskoj kući, prigodni film na Ljetnoj pozornici te starinska pivnica i kabaret program.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene