Stručnjaci Instituta za istraživanje riže u Orissi koji su uzgojili novu sortu zrna inspiraciju su dobili u tzv. 'mekoj riži' koja se uzgaja u sjevernoistočnoj indijskoj pokrajini Assam. Tradicionalni recepri pripravljeni od te vrste riže spremaju se tako da se preko noći ostavi natopljena u vodi i potom jede s uljem gorušice i lukom. Do sada, takva vrsta riže nije rasla nigdje osim u toj pokrajini, no znanstvenici su uspjeli uzgojiti njezin hibrid koji su nazvali Aghunibora.
Namoči se u vodi
Direktor Instituta, dr. TP Adhya, kazao je kako su probni nasadi već dali pozitivne rezultate, što obećava da će se ta vrsta riže moći uzgajati diljem Indije. 'To je prvi put da 'meka riže može rasti bilo gdje. Sada je još testiramo, ali odlično raste ovdje u Orissi gdje je vlaga na vrlo visokoj razini a temperatura daleko viša od prosjeka u Assamu', kazao je dr. Adhya te dodao kako im je cilj proizvesti sortu koja bi ljudima diljem zemlje dala mogućnost da rižu pripreme na najjednostavniji način - namakanjem u vodi. U zemlji u kojoj je pothranjenost vrlo raširena (trećina neuhranjene djece na svijetu dolazi upravo iz Indije), takva sorta riže mogla bi biti jedan od ključnih faktora u borbi protiv gladi