Uklonivši gen koji kuharima i kuharicama diljem svijeta mami suze na oči, znanstvenici novozelandskog instituta za poljoprivredna istraživanja razvili su prototip luka koji bi se, prema njihovim očekivanjima mogao u prodaji naći za desetak godina do petnaest godina.
Znanstveni su program započeli 2002., nakon što su japanski
znanstvenici u luku otkrili gen koji izaziva suze te ustanovili da je "okidač" za suze jedna vrsta enzima.
"Uspjeli smo ustanoviti na koji način u luk uvesti DNK koja može deaktivirati gen što izaziva suze", objasnio je novozelandski znanstvenik koji je sudjelovao u istraživanju, Colin Eady.
Otkriće predstavljeno na simpoziju održanom u Nizozemskoj su znanstvenici, koji su mu prisustvovali, oduševljeno pozdravili. No, Colin Eady je rekao kako će, unatoč nestrpljivosti predstavnika poljoprivredne i prehrambene industrije diljem svijeta, na finalni proizvod u našim i vašim kuhinjama, trebati pričekati još desetak do petnaest godina.