Puls koji mijenja biološku raznolikost na Zemlji

Zemlja ima puls

Slika nije dostupna
Zemlja svojim pulsiranjem mijenja biološki život. Na sreću, tek svakih 60 milijuna goidna događaju se ključne pa i opasne promjene.

Zemlja može imati puls koji uzrokuje izumiranja svakih 60 milijuna godina.

Svakih 60 milijuna godina biološka raznolikost našeg planeta misteriozno se ruši. U ovoj teoriji možda leži odgovor na pitanje zašto kontinenti rastu, a oceani postaju sve plići.

Postavlja se jedino pitanje što bi mogao biti uzrok tim velikim promjenama? Prema najnovijem istraživanju fizičara Adriana Mellota sa Sveučilišta u Kansasu odgovor je u tome što kontinenti prolaze proces tektonskih promjena odnosno izdizanja čime nadmorska visina raste. Svoje istraživanje objavio je i na znanstvenom portalu io9.com.

Izdizanje kontinenta povećava eroziju odnosno puls na nekoliko načina. Gura kontinentalne podrumske stijene i uzdiže, a samim time nastaju planine i visoravni. Na kraju krajeva ovom studijom je zaključeno da puls Zemlje dovodi do izumiranja. Povećava se visina kontinenta, dubine oceana postaju pliće pa izumiru morske vrste, a slobodni kontinentalni prostor ža život se smanjuje.