R2 je stigao, čeka se još samo D2

Androidi će umjesto nas istraživati svemir?

Nakon što je Bijela kuća ukinula program Constellation, izgleda da i sama NASA polako odustaje od misija s ljudskom posadom. Zato otkrivanje sljedeće generacije astronauta-robota pokazuje da je svemirski program androida bolje no ikad.

Razvijen u suradnji s General Motors-om, Robonaut2 predstavlja sam vrh tehnologije androida. Opremljen je moćnom mrežom senzora i ima izuzetno pokretljive i precizne šake sa po pet prstiju, a NASA planira da Robotnaut2 radi uz ljude u svemiru, ali i samostalno u misijama koje su preopasne za nas.

Robonaut2 je (gle čuda) zaživio prije gotovo deset godina u okviru projekta DARPA. Originalni Robonaut predstavljen je 2004. godine, a karakterizirala ga je specifična glava, koja je posve nalikovala kacigi Bobba Fetta iz filmskog serijala Zvijezdani ratovi.

Za novi model NASA se okrenula ponešto suvremenijem 'dizajnu' te je inspiraciju pronašla u Power Rangersima, a sljedeći bi modeli trebali još više podsjećati na likove koje su Ian Holm i Lance Henricksen igrali u serijalu Alien.

Za sada još nema vijesti o mogućim misijama u kojma bi sudjelovao i Robonaut, iako zlobnici kažu da bi ovakav kakva jest samo mogao upravljati binarnim utovarivačima ili brinuti o ovlaživanju prostorija.

 

 

Povezane teme