U jednoj su studiji otkrili DNA kod drveta kakaa iz kojeg se proizvodi čokolada najbolje kvalitete. U drugoj pak je studiji dekodiran kompletan genetski kod divljih jagoda, kako bi im se pojačao okus i otpornost na bolesti.
Znanstvenici su otkrili kako divlje jagode imaju 35 tisuća gena, odnosno 1.5 puta više nego ljudi. 38 timova u 10 zemalja radilo je na identifikaciji gena koji su odgovorni za okus, aromu, nutritivne vrijednosti i otpornost na bolesti, piše Daily Mail.
'Pošto su farmeri stoljećima križali usjeve kako bi im poboljšali karakteristike i nutritivne vrijednosti, oni imaju velike, komplicirane genome. Ali divlje jagode su relativno male, tako da imamo jednostavan pristup svim korisnim genima', rekao je znanstvenik Dan Sargent iz Kenta.
Obogaćeni kakao
Druga studija je pokazala kako Criollo drvo, koje se uzgaja za proizvodnju kakaa, ima oko 29 tisuća genoma. 18 timova identificiralo je one koji utječu na proizvodnju antioksidanta, pigmenata, arome, okusa, kao i stotine onih za koje se vjeruje da su važni za rezistenciju na bolesti. Mnogi uzgajivači radije imaju hibridna stabla koja su izdržljivija, ali proizvode kakao slabije kvalitete.
I dok bi ova istraživanja trebala dovesti do poboljšanog okusa, tradicionalni nutricionisti se već bune zbog povećanja broja modificirane hrane.